Ga terug
Deze Marmercake met chocolade ganache is gewoon te lekker en ook zo makkelijk om te maken. In het deeg van de cake voegen we wat zure room toe waardoor ie niet te zwaar is. En die ganache als afwerking is gewoon te lekker en bestaat uit slechts chocolade en room. Een ideale cake om mee uit te pakken bij de koffie.

Marmercake met chocolade ganache

Deze Marmercake met chocolade ganache is gewoon te lekker en ook zo makkelijk om te maken. In het deeg van de cake voegen we wat zure room toe waardoor ie niet te zwaar is. En die ganache als afwerking is gewoon te lekker en bestaat uit slechts chocolade en room. Een ideale cake om mee uit te pakken bij de koffie.
5 van 6 stemmen
Gang dessert
Porties 6

Equipment

  • Cakevorm

Ingrediënten
  

Marmercake

  • 60 gr pure chocolade
  • 225 gr zelfrijzende bloem
  • 1/2 tl bakpoeder
  • 185 gr boter (op kamertemperatuur)
  • 225 gr suiker
  • 1,5 tl vanille extract
  • 3 eieren
  • 150 gr zure room
  • 2 el cacaopoeder

Ganache

  • 200 gr melkchocolade
  • 30 gr pure chocolade
  • 350 ml room

Instructies
 

Marmercake

  • Begin alvast met het smelten van de chocolade au bain-marie (= boven een warm waterbad). Eenmaal gesmolten, zet even opzij zodat de chocolade terug wat kan afkoelen. Hij dient nog wel lopend te zijn.
  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
    Beleg je cakevorm met bakpapier. Je kan het best je vorm eerst goed invetten zo blijft het papier beter plakken.
  • Meng de zelfrijzende bloem met het bakpoeder en zet even opzij.
    TIP! Ik voeg nog wat extra bakpoeder toe zodat ie nog mooier zal rijzen.
  • Doe de zachte boter en suiker in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt) en mix deze los en luchtig (hoogste stand van je mixer) voor zo'n 2min.
    Doe er het vanille extract bij en mix nog een minuutje.
    Voeg nu één voor één de eieren toe en mix steeds goed. Als de eieren zijn toegevoegd, laat je mixer op de hoogste stand nog een minuutje goed mixen.
    Zet nu je mixer op de laagste stand en voeg afwisselend en in deeltjes wat van de bloem en wat zure room toe. Mix tot je een mooi glad deeg hebt en zet je mixer dan uit. De laatste restjes bloem aan de kom kan je nog even met een spatel losroeren.
  • Schep nu ongeveer de helft van het deeg in een aparte kom. Dit gaat je vanilledeeg zijn.
    Aan het deeg in de kom van je mixer gaan we nu de afgekoelde gesmolten chocolade toevoegen en cacaopoeder. Mix dit nog even tot een mooi glad deeg
  • Neem je cakevorm en eventueel ook een ijsschepper als je deze hebt.
    Schep nu afwisselend hoopjes vanilledeeg en chocoladedeeg in de vorm zodat je een mooi patroon krijgt. Strijk op het laatste bovenaan mooi glad. Vul je cakevorm ook niet tot helemaal bovenaan aangezien de cake nog zal rijzen tijdens het bakken.
    Bak de cake ongeveer 55min in de oven. Check met een satéprikker of de cake gaar is binnenin. Haal dan uit de oven en laat eerst zo'n 15min in de vorm afkoelen. Ontvorm dan voorzichtig en laat verder volledig afkoelen.

Ganache

  • Breek de chocolade in kleinere stukjes of je zou ook chocolade druppels kunnen gebruiken. Doe de chocolade in een kom en zet even opzij.
    Doe de room in een kookpotje en breng tot net onder het kookpunt en giet dan over de chocolade. Laat een minuutje staan zodat de chocolade zacht kan worden en roer dan tot je een mooie gladde saus krijgt.
    Laat dit nu volledig afkoelen tot kamertemperatuur. Het is dan nog vrij lopend. Zet vervolgens zo'n 10 a 15min in de koelkast tot deze bijna is opgesteven.
    Klop deze vervolgens op met een handmixer tot een mooi luchtige massa. Mix ook niet te lang. Smeer de cake bovenaan in met de opgeklopte ganache. Is ie toch wat te lopend geworden ondertussen, zet dan nog even kort in de koelkast om op te stijven. Smeer dan de cake in.
    Smakelijk!
Trefwoord bakken, bij de koffie, cake, chocolade, ganache, marmercake