Ga terug
We gaan nog eens donuts bakken met dit recept voor donuts met maple syrup. We gaan geen friteuse gebruiken, deze gaan we gewoon in de oven bakken waardoor ze veel lichter zijn. Dankzij de ahornsiroop krijgen de donuts een heerlijke karamelsmaak.

Donuts met maple syrup

We gaan nog eens donuts bakken met dit recept voor donuts met maple syrup. We gaan geen friteuse gebruiken, deze gaan we gewoon in de oven bakken waardoor ze veel lichter zijn. Dankzij de ahornsiroop krijgen de donuts een heerlijke karamelsmaak.
Gang dessert, Tussendoortje
Porties 6

Equipment

  • Donuts bakvorm (of cupcake bakvorm)

Ingrediënten
  

  • 115 gr boter
  • 240 gr zelfrijzende bloem
  • 1 tl pumpkin spice kruiden (*)
  • 100 gr bruine suiker (=cassonade)
  • 120 ml maple syrup (**)
  • 2 eieren
  • 120 gr zure room (op kamertemperatuur)
  • 120 ml melk
  • 2 tl vanille extract

Glazuur

  • 180 gr poedersuiker
  • 50 ml maple syrup
  • 1/2 tl vanille extract
  • 1 a 2 el melk
  • pecannoten

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 190 graden.
    Gebruik je een siliconen donut of cupcake bakvorm dan hoef je deze niet in te vetten.
    Gebruik je een metalen donut bakvorm vet deze dan eerst goed in.
    Gebruik je een metalen cupcake bakvorm, leg er dan een papieren vormpje in.
  • Smelt de boter op een zacht vuurtje en laat vervolgens even afkoelen.
    Meng ook alvast de bloem met de pumpkin spice kruiden. Zet even opzij
  • Doe de afgekoelde gesmolten boter in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt). Voeg er de bruine suiker, maple syrup, eieren, zure room, melk en vanille extract aan toe. Mix op hoge sneldheid tot je een mooi glad mengsel hebt.
    Voeg er de bloem met de kruiden aan toe en mix (op lage snelheid) tot je een mooi glad deeg hebt. Mix vooral niet te lang, tot alles gewoon gemengd is.
  • Schep het deeg in de vormpjes. Vul ze niet helemaal tot boven aangezien ze nog een beetje zullen rijzen.
    Bak de donuts voor zo'n 10 a 12min tot deze mooi gaar en goudbruin gebakken zijn. Gebruik je een cupcake bakvorm dan kan de baktijd iets langer zijn aangezien deze iets groter zijn.
    Haal uit de oven en laat eerst zo'n 8min in de vorm afkoelen. Ontvorm vervolgens en laat verder op een rooster afkoelen.
  • Als de donuts of cakejes volledig zijn afgekoeld kan je ze gaan glazuren.
    Wil je ze gaan decoreren met de pecannoten, hak deze dan fijn.
    Doe de poedersuiker, maple syrup en vanille extract in een kommetje. Begin ook met slechts 1el melk toe te voegen. Roer dit los, in het begin zal die heel droog zijn maar geef het wat tijd en het zal vloeibaar worden. Je wilt dat de glazuur mooi op de donuts blijft liggen en er niet helemaal gaat van af lopen. Vind je het nog iets droog, voeg dan nog 1tl melk toe, roer opnieuw en bekijk opnieuw de textuur. Te veel vocht toevoegen zal de glazuur te snel te lopend maken.
    Is de glazuur goed van textuur, doop dan de bovenkant van donuts of cakejes in het glazuur. Strooi er ook meteen wat fijngehakte pecannoten over.
    Laat de glazuur uitharden.
    Smakelijk

Notities

(*) Je kan de pumpkin spice kruiden perfect gaan vervangen door :
- gewoon kaneel 
- speculaas- of koekkruiden 
- cake factor kruidenmix van Mill & Mortar
(**) De maple syrup kan je vervangen door honing. 
Trefwoord bakken, donuts, maple syrup