Ga terug
Lekker, kruidig en zo makkelijk te maken. Deze pompoen cake met crumble is ideaal om te bakken tijdens het weekend om er dan van te genieten bij de koffie of thee. De cake is lekker kruidig door de bekende Pumpkin Spice. En hij bevat ook echt pompoen, we gebruiken hier pompoenpuree

Pompoen cake

Lekker, kruidig en zo makkelijk te maken. Deze pompoen cake met crumble is ideaal om te bakken tijdens het weekend om er dan van te genieten bij de koffie of thee. De cake is lekker kruidig door de bekende Pumpkin Spice. En hij bevat ook echt pompoen, we gebruiken hier pompoenpuree.
5 van 6 stemmen
Gang dessert
Porties 6

Equipment

  • Cakevorm of springvorm

Ingrediënten
  

Crumble

  • 55 gr boter (gesmolten)
  • 65 gr patisseriebloem
  • 70 gr bruine suiker (= cassonade)
  • 1 el suiker
  • 3/4 tl kaneel

Pompoencake

  • 55 gr boter (gesmolten)
  • 190 gr zelfrijzende bloem
  • 200 gr bruine suiker (= cassonade)
  • 1,5 tl pumpkin spice kruidenmix (**)
  • 225 gr pompoenpuree (*)
  • 80 ml melk
  • 2 eieren
  • 60 ml zonnebloemolie
  • 2 tl vanille essence
  • 100 gr pecannoten (grof gehakt)

Instructies
 

  • Beleg je cakevorm of springvorm met bakpapier zowel de bodem als de zijkanten. Zo zal je de cake makkelijker kunnen ontvormen.
  • Begin met het maken van de crumble.
    Smelt de boter en laat ietwat afkoelen. (TIP! doe het kommetje of potje niet weg waar je de boter in hebt gesmolten, voor de cake gaan we opnieuw boter smelten)
    Meng de bloem met de bruine suiker, gewone witte suiker en kaneel. Voeg hier de gesmolten boter aan toe en roer tot je de textuur van een crumble krijgt.
    Zet dit even opzij.
  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Voor de cake, gaan we opnieuw beginnen met de boter te smelten. Laat vervolgens ietwat afkoelen.
    Meng alvast de bloem met de suiker en de pumpkin spice kruiden (= de droge ingrediënten). Zet even opzij.
    Doe de pompoenpuree in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt) samen met de gesmolten boter, melk, eieren, zonnebloemolie en vanille extract. Mix dit tot een glad papje. Mix vooral niet te lang, gewoon tot alles mooi gemengd is en je een glad papje krijgt. Zet je mixer op de laagste stand en voeg de droge ingrediënten toe.
    Mix tot je een mooi glad deeg krijgt. Mix vooral niet te lang, gewoon tot alles gemengd is. Voeg op het laatste nog de grof gehakte pecannoten toe. Meng nog even kort.
  • Giet het deeg in de beklede cake- of springvorm en verdeel er de crumble over.
    Bak voor zo'n 50 a 60min in de oven. Check met een satéprikker of de cake gaar is binnenin. Haal uit de oven en laat zo'n 10min afkoelen in de vorm, ontvorm en laat zo verder afkoelen.
  • TIP! Serveer de cake met wat homemade of zelfgekochte karamelsaus.
    Smakelijk

Notities

(**) Pumpkin spice kruidenmix : het is hier heel moeilijk om te vinden. Ga je naar USA binnenkort, spring dan een supermarkt binnen. Of gebruik volgende alternatieven :
* Enkel kaneel gebruiken is ook al voldoende om deze cake te laten afsmaken
* Gebruik speculaas- of koekkruiden 
* Haal de "Cake factor" kruidenmix van Mill & Mortar in huis. Deze heeft zo goed als dezelfde ingredïenten als Pumpkin Spice
(*) Pompoenpuree : ik koos voor de gemakkelijkheid namelijk bij AH hebben ze potjes babyvoeding met 100% pompoenpuree. Of maak deze zelf. Schil daarvoor de pompoen, verwijder de pitten en snij in blokjes. Kook of stoom de pompoen gaar, laat goed uitlekken en pureer. Voeg vooral geen kruiden toe. Je kan de puree nu nog in een kookpotje doen en op het vuur zetten om er al het vocht nog uit te koken. Hou wel in de gaten dat de puree niet aanbrandt. 
Trefwoord bakken, cake, pompoen, pompoenpuree, pumpkin spice