Ga terug
Met deze gezonde en glutenvrije Yoghurtcake met pruimen kan je perfect ontbijten of meenemen als tussendoortje. Deze gemakkelijke cake is op basis van havermout, amandelmeel en yoghurt.

Yoghurtcake met pruimen

Met deze gezonde en glutenvrije Yoghurtcake met pruimen kan je perfect ontbijten of meenemen als tussendoortje. Deze gemakkelijke cake is op basis van havermout, amandelmeel en yoghurt.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 50 minuten
Totale tijd 1 uur
Gang Ontbijt, Tussendoortje
Porties 4

Equipment

  • Cake of springvorm

Ingrediënten
  

  • 6 a 7 pruimen
  • 3 eieren
  • 40 gr agavesiroop (of maple syrup of honing)
  • 200 gr amandelmeel
  • 50 gr havermeel (*)
  • 7 gr bakpoeder
  • 250 gr Griekse yoghurt
  • 1 tl vanille extract
  • 1 tl zeste van sinaasappel
  • 1 sinaasappel (sap)
  • 1 tl kaneel
  • amandelschaafsel

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 170 graden.
    Bekleed je cakevorm of springvorm met bakpapier zowel de bodem als zijkanten. Hiervoor kan je de vorm best eerst invetten zo zal het papier beter blijven kleven.
  • Begin alvast met de pruimen te halveren en de pitten te verwijderen. Zo'n 2/3 van de pruimen snij je in kleine blokjes de rest in schijfjes om bovenop de cake te leggen.
  • Kluts de eieren en agavesiroop los in een kommetje en zet even opzij.
    Meng het amandelmeel, havermeel met bakpoeder in een mengkom. Voeg hier de griekse yoghurt, vanille, zeste van sinaasappel, sinaasappelsap en kaneel aan toe. Mix goed los tot een glad mengsel.
    Voeg er het ei-agave mengsel aan toe en mix tot een glad ietwat dik deeg. Als laatste voeg je de blokjes pruimen toe (enkel de blokjes niet de plakjes) en meng dit nog kort met een spatel.
  • Giet het deeg in de cakevorm of springvorm. Werk af met de plakjes pruimen en wat amandelschaafsel.
    Bak de cake mooi goudbruin en gaar in de oven voor zo'n 50 a 60min. Eenmaal gebakken, haal uit de oven en laat afkoelen.
    Als de cake volledig is afgekoeld bewaar hem dan luchtdicht.
    Smakelijk

Notities

(*) havermeel maak je makkelijk zelf door havermout fijn te malen in je blender. 
Trefwoord amandelmeel, gezond ontbijt, gezond tussendoortje, glutenvrij, havermout, ontbijtcake, pruimen, yoghurt, yoghurtcake