Ga terug
Deze cake met pruimen is ideaal voor bij de koffie. Een gemakkelijke cake met als geheim ingrediënt zure room voor de luchtigheid. We combineren de pruimen met een vleugje kaneel wat een fantastisch lekkere combinatie is.

Cake met pruimen

Deze cake met pruimen is ideaal voor bij de koffie. Een gemakkelijke cake met als geheim ingrediënt zure room voor de luchtigheid. We combineren de pruimen met een vleugje kaneel wat een fantastisch lekkere combinatie is.
Gang dessert
Porties 5

Ingrediënten
  

  • 6 pruimen
  • 2 el bruine suiker (= cassonade)
  • 1/4 tl kaneel

Cake

  • 225 gr boter
  • 300 gr suiker
  • 3 eieren
  • 1 tl zeste van sinaasappel (fijn geraspt)
  • 1 tl vanille extract
  • 1 tl kaneel
  • 240 gr zure room
  • 270 gr zelfrijzende bloem

Instructies
 

  • Begin met het halveren van de pruimen, verwijder de pit en snij in blokjes. Doe deze in een kom samen met bruine suiker (= cassonade) en kaneel. Meng en zet dit even opzij terwijl je het deeg van de cake maakt.
  • Smelt de boter op een zacht vuurtje
    Eenmaal gesmolten, haal van het vuur en laat ietwat afkoelen
  • Beleg een springvorm of cakevorm met bakpapier. Je kan hiervoor best eerst de zijkanten en bodem goed invetten zo zal het bakpapier beter blijven kleven.
  • Doe de suiker, eitjes, zeste van sinaasappel, vanille en kaneel in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt). Mix dit op hoge snelheid romig en luchtig voor zo'n 5min. Dit mengsel dit verdubbeld te zijn in volume.
     Giet hierbij heel rustig de gesmolten boter, blijf ondertussen mixen. Eenmaal alle boter is toegevoegd, mix nog zeker een minuutje door. 
    Zet de mixer op de laagste stand en voeg nu in delen en afwisselende de bloem en zure room toe. Mix nu vooral niet te lang meer, is je deeg mooi gemengd zet de mixer dan uit. Voeg de pruimen toe en spatel dit kort doorheen het deeg. Giet het deeg in de bakvorm en bak de cake mooi gaar en goudbruin in de oven. Reken toch op zo'n 50 a 60min. Check de cake zeker even na zo'n 50min bakken, doe dit met een satéprikker.
  • Als de cake mooi gaar gebakken is, haal uit de oven en laat eerst zo'n 15min afkoelen in de vorm. Ontvorm vervolgens en laat verder volledig afkoelen op een rooster.
  • Je kan eventueel de cake nog afwerken met wat glazuur. Zorg ervoor dat je cake hiervoor volledig is afgekoeld.
    Neem zo'n 3el poedersuiker en begin met 1kl melk toe te voegen. Roer goed, in het begin zal dit vrij droog zijn maar langzaamaan zal dit vloeibaarder te worden. Blijft het te droog, begin dan met 1tl melk toe te voegen. Je mag vooral niet te veel gebruiken want dan wordt de glazuur te vloeibaar. Deze moet ietwat dikker zijn zodat deze mooi op de cake blijft liggen. Drizzle de glazuur over de cake en laat ietwat uitharden alvorens te serveren
    Smakelijk
Trefwoord bakken, bij de koffie, cake, pruimen, zure room