Ga terug
Deze cake met abrikozen en crumble is een ideale cake tijdens de zomer. Een makkelijke en snelle cake met binnenin een heerlijke compote van abrikozen. Je kan de abrikozen ook vervangen door appelen, rabarber, peer, perziken ...

Cake met abrikozen en crumble

Deze cake met abrikozen en crumble is een ideale cake tijdens de zomer. Een makkelijke en snelle cake met binnenin een heerlijke compote van abrikozen. Je kan de abrikozen ook vervangen door appelen, rabarber, peer, perziken ...
Gang dessert
Porties 6

Equipment

  • Springvorm 20 a 22cm

Ingrediënten
  

Compote abrikozen

  • 500 gr abrikozen (vers)
  • 30 gr suiker
  • 2 el citroensap
  • 1/2 tl vanille extract
  • 1/2 tl kardemompoeder (optioneel)
  • 15 gr vanille puddingpoeder (ik gebruikte imperial)

Crumble

  • 175 gr patisseriebloem
  • 125 gr suiker
  • 125 gr boter (op kamertemperatuur)
  • 1 tl vanille extract

Cake

  • 150 gr zelfrijzende bloem
  • 150 gr suiker
  • 2 eieren
  • 125 gr boter (op kamertemperatuur)
  • 1 tl vanille extract
  • 1/2 tl kardemompoeder (optioneel)
  • 1 tl zeste van citroen

Instructies
 

Compote van abrikozen

  • Begin met het ontpitten van de abrikozen en snij in kleine blokjes. Doe de blokjes abrikozen in een kookpotje samen met de suiker, citroensap, vanille extract en kardemompoeder. Roer even en zet op een middelhoog vuur. Laat zachtjes sudderen tot dit een mooie compote is, roer af en to. Er mogen nog stukjes abrikozen zichtbaar zijn.
    Roer ondertussen de puddingpoeder samen met zo'n 3 a 4el water los tot een glad papje. Voeg dit al roerend toe aan de warme compote en blijf roeren tot dit ietwat is ingedikt (max. 1min). Zorg wel dat je goed roert zodat de compote niet aan de bodem aankookt.
    Haal van het vuur en laat dit volledig afkoelen.
    TIP! Dit doe je best de dag voordien al.

Crumble

  • Doe alle ingrediënten van de crumble in een mengkom en kneed of mix tot je de textuur krijgt van een crumble krijgt. Ik heb dit met een vork gedaan, kan ook met een handmixer

Cake

  • Zeef de bloem en doe in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt) samen met de suiker. Meng dit al even.
    Voeg hier de overige ingrediënten (eieren, zachte boter, vanille, kardemom en zeste van citroen) aan toe. Mix tot je een mooi glad deeg krijgt.
  • Neem je springvorm of cakevorm. Beleg zowel de bodem als zijkanten met bakpapier.
    Verwarm de oven voor op 170 graden.
    Verdeel al het cake deeg over de bodem van de springvorm, zorg dat het mooi egaal verdeeld is.
    Schep hierop de compote. Je zal niet alle compote hoeven te gebruiken en blijf zo'n 1cm weg van de kant.
    Strooi hierover de crumble.
    Bak de cake mooi goudbruin en gaar in de oven voor zo'n 50 a 60min.
    Haal dan uit de oven en laat eerst 10min afkoelen in de vorm. Ontvorm dan en laat verder afkoelen.
  • Je kan eventueel vlak voor het serveren nog een snelle glazuur maken door 3el poedersuiker te mengen met 1kl melk (voeg nog een tikkeltje melk meer toe als de glazuur iets te vast is). Strooi dit over de cake
    Smakelijk
Trefwoord abrikozen, bakken, cake, crumble, kardemom