Ga terug
Deze pastasalade met rode pesto is een ideaal bijgerecht voor bij je volgende barbecue of zomerse picknick. Wat deze pasta zo lekker maakt is de heerlijk romige rode pesto saus gemaakt met ricotta of mascarpone. Verder voegen we nog lekker veel groentjes toe.

Pastasalade met rode pesto

Deze pastasalade met rode pesto is een ideaal bijgerecht voor bij je volgende barbecue of zomerse picknick. Wat deze pasta zo lekker maakt is de heerlijk romige rode pesto saus gemaakt met ricotta of mascarpone. Verder voegen we nog lekker veel groentjes toe.
Gang Bijgerecht
Porties 4

Ingrediënten
  

Rode pesto saus

  • 200 gr gedroogde tomaten (*)
  • 25 gr Parmezaanse kaas (fijn geraspt)
  • 1/2 teentje knoflook
  • 1 el basilicum (fijngehakt)
  • 1 el citroensap
  • 200 gr ricotta (of mascarpone)
  • Peper en zout

Pastasalade

  • 350 gr pasta (penne, spirelli, ...)
  • 1 rode ui
  • 1 a 2 paprika's
  • 1 kleine komkommer
  • 50 gr rucola
  • 1 el basilicum (fijngehakt)
  • 1,5 el peterselie (fijngehakt)
  • 2 handjes pijnboompitten (geroosterd)

Instructies
 

Rode pesto saus

  • Doe de gedroogde tomaten, Parmezaanse kaas, basilicum, citroensap en optioneel 1 a 2el van de olie van de tomaatjes in een blender en mix tot een grove pasta. Doe er de ricotta(of mascarpone) bij en mix tot een gladde (ietwat dikkere)crème.
    Proef en breng verder op smaak met peper en zout en eventueel nog wat citroensap.
    Het is normaal dat dit een vrij dikke crème is. Wanneer de pasta bijna gaar is, giet je een beetje van het kookvocht bij deze rode pesto saus. Mix nog eens goed.

Pastasalade

  • Kook de pasta zoals vermeld op de verpakking.
    Als de pasta bijna klaar is, doe dan ongeveer 1 soeplepel van het kookvocht bij de rode pesto saus.
    Giet de pasta af, laat even uitlekken en doe dan in een mengkom.
    Giet hierbij 1/3 van de rode pesto saus. Meng goed en laat volledig afkoelen. Tijdens het afkoelen zal de pasta bijna alle saus opnemen.
  • Ondertussen kan je de groentjes gaan fijnsnijden.
    Pel de rode ui en hak fijn.
    Snij de paprika's en komkommer in kleine blokjes.
  • Als de pasta volledig is afgekoeld, voeg de fijngesneden groentjes toe en ook nog eens 1/3 van de saus. Meng goed. Vlak voor het serveren, voeg je nog de rucola toe, fijngehakte kruiden en optioneel geroosterde pijnboompitten. De resterende rode pesto saus, serveer je er apart bij.

Notities

(*) Ik gebruikte mijn homemade half gedroogde tomaten hiervoor. Je kan ook een potje gedroogde/zongedroogde/half gedroogde tomaten van de supermarkt hiervoor gebruiken. Of je kan ook een potje rode pesto gebruiken, mix dan gewoon nog met wat blaadjes basilicum, citroensap en de ricotta of mascarpone. 
Homemade gedroogde tomaten
* 1KG kerstomaten (of trostomaten)
* Peper en zout
* 1 a 1,5kl oregano (gedroogd)
* 1kl rozemarijn (vers of gedroogd - fijngehakt)
* 1tl suiker
* Olijfolie
* Knoflook
Gebruik je een gewone klassieke heteluchtoven, verwarm dan voor op 90 a 100 graden (niet warmer). De tomaten mogen niet bakken maar rustig te verschrompelen.
Ik koos de "droog" functie met mijn AEG SteamPro combi stoomoven op 80 graden.
Halveer de kerstomaten. Gebruik je gewone tomaten, snij dan in vieren.
Leg de tomaten met het snijvlak naar boven. Kruid ze met peper, zout, oregano, rozemarijn en de suiker. 
Zet in de oven voor minstens 3 a 4u, eventueel nog langers als je nog meer gedroogd wilt hebben. Mijn favoriet is half gedroogd. Haal uit de oven en laat afkoelen.
Verdeel de gedroogde tomaten over propere bokalen of potjes. Steek in elk potje 1 of 2 gepelde teentjes look en vul aan met olijfolie. Bewaar in de koelkast voor enkele weken. 
 
Trefwoord AEG SteamPro combi stoomoven, barbecue, bbq, bijgerecht, pasta, pastasalade, picknick, rode pesto, tomaten, zomer