Ga terug
Deze frangipanetaart met pistache en abrikozen is een leuke lekkere twist op de klassieke versie. De amandelen gaan we vervangen door pistachenoten. We gebruiken bladerdeeg als korst en verder komt er een heerlijke crème bij op basis van zure room. Een makkelijke en snel te maken taart voor bij de koffie.

Frangipanetaart met pistache en abrikozen

Deze frangipanetaart met pistache en abrikozen is een leuke lekkere twist op de klassieke versie. De amandelen gaan we vervangen door pistachenoten. We gebruiken bladerdeeg als korst en verder komt er een heerlijke crème bij op basis van zure room. Een makkelijke en snel te maken taart voor bij de koffie.
Gang dessert
Porties 6

Equipment

  • taartvorm 20 a 22cm

Ingrediënten
  

  • 1 vel bladerdeeg
  • 5 a 6 abrikozen

Pistache frangipane

  • 100 gr pistachenoten (ongezouten en gepeld)
  • 160 gr marsepein
  • 1,5 el suiker
  • 1 tl zeste van citroen
  • 1 ei

Zure room crème

  • 200 gr zure room
  • 25 gr vanillepudding poeder (imperial)
  • 1 ei
  • 1/2 tl zeste van citroen
  • 100 gr suiker

Instructies
 

  • We beginnen met het blind bakken van het bladerdeeg.
    Verwarm de oven voor op 180 graden.
    Beleg je taartvorm met het bladerdeeg, duw goed aan in de hoekjes en kantjes. Snij het overtollige deeg weg. Prik met een vork gaatjes in de bodem. Leg een vel bakpapier op het deeg en vul met rijst, peulvruchten of speciale bakbonen. Bak dit alvast zo'n 15min.
    Haal dan uit de oven, verwijder voorzichtig de rijst/peulvruchten of bakbonen en het bakpapier en zet de taart nog zo'n 5min max. in de oven. Haal dan uit de oven en laat lichtjes afkoelen.
    Ondertussen kan je beide vullingen maken.

Pistache frangipane

  • Doe de pistachenoten in een blender of foodprocessor. Mix dit alvast tot fijne kruimels
    Snij de marsepein in kleine blokjes en voeg ook toe aan de blender samen met de suiker en zeste van citroen. Mix dit kort tot een kruimelige massa.
    Als laatste voeg je het ei toe en mix nog even kort.
    Zet even opzij

Zure room crème

  • Doe de zure room en puddingpoeder in een mengkom en mix dit even los tot een gladde crème. Voeg hier vervolgens het ei, zeste van citroen en suiker aan toe. Mx nog even kort tot een gladde massa.
  • Halveer ondertussen nog even de abrikozen en verwijder de pit
  • Verdeel de frangipane mooi egaal over de bodem van de bladerdeegtaart. Giet vervolgens hierover de zure room crème en werk af met de gehalveerde abrikozen.
    Bak de taart zo'n 35 a 40min in de oven op 175 graden.
  • Eenmaal gebakken, haal uit de oven en laat ietwat of volledig afkoelen alvorens te serveren
    Smakelijk !
Trefwoord abrikozen, bladerdeeg, frangipane, pistachenoten, taart, zure room