Ga terug
Zijn ze niet schattig deze financiers met kersen? Deze typische Franse gebakjes zijn ook nog eens enorm makkelijk en snel te maken. Deze financiers worden gemaakt op basis van hazelnootmeel ipv amandelmeel en binnenin zit ook nog eens een lekkere compote van kersen. Heerlijk voor bij de koffie of thee.

Financiers met kersen

Zijn ze niet schattig deze financiers met kersen? Deze typische Franse gebakjes zijn ook nog eens enorm makkelijk en snel te maken. Deze financiers worden gemaakt op basis van hazelnootmeel ipv amandelmeel en binnenin zit ook nog eens een lekkere compote van kersen. Heerlijk voor bij de koffie of thee.
Gang dessert, Tussendoortje
Porties 6

Equipment

  • siliconen cupcake/muffin bakvorm

Ingrediënten
  

Compote van kersen

  • 250 gr kersen ontpit
  • 50 gr suiker
  • 1 el citroensap
  • 1 el vanillepoeder

Financiers

  • 125 gr boter (in kleine blokjes)
  • 125 gr hazelnootmeel (*)
  • 200 gr poedersuiker
  • 125 gr patisseriebloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 5 eiwitten (**)
  • 1/2 tl vanille
  • 2 el amandelschaafsel
  • kersen

Instructies
 

Compote van kersen

  • TIP!! Geen zin om deze compote te maken? Je kan ook perfect kersenconfituur gebruiken
  • Voor de compote, doe de ontpitte kersen in een kookpotje samen met de suiker, citroensap en zo'n 2el water. Laat zachtjes sudderen tot een dikke compote.
    Los vervolgens de puddingpoeder op in zo'n 3el water, roer goed. Giet dit papje bij de compote en roer goed zodat de compote nog ietwat indikt.
    Haal van het vuur, doe de compote in een kommetje en laat volledig afkoelen.

Financiers met kersen

  • Begin met het maken van de beurre noisette.
    Hiervoor doe je blokjes boter in een kookpotje en smelt op een middelhoog vuur. Roer regelmatig zodat de boter gelijkmatig kan smelten. De boter zal lichtjes beginnen borrelen, hou goed in de gaten. De kleur zal van geel naar goudbruin veranderen en zal lichtjes nootachtige beginnen ruiken. Haal van het vuur en laat lichtjes afkoelen.
  • Doe de hazelnootmeel, poedersuiker, bloem en bakpoeder in een mengkom. Roer dit alvast los. Voeg er de eiwitten, beurre noisette en vanille aan toe. Mix of roer goed tot een ietwat glad deeg.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden
    Vet de vormpjes een beetje in. Ik gebruikte siliconen bakvorm en deze vette ik ook een beetje in.
  • Doe ongeveer 1el van het deeg in de vormpjes zodat de bodem bedekt is. Schep hierop een eetlepel van de compote of confituur gevolgd door het deeg. Vul de vormpjes steeds met zo'n 2/3 van het deeg. De cakejes zullen tijdens het bakken nog een beetje rijzen.
    Duw in elk vormpje nog een hele kers met steeltje zodat deze een beetje uitsteekt.
    Strooi er nog wat amandelschaafsel over.
    Bak de cakejes zo'n 15min in de oven tot deze mooi goudbruin en gaar gebakken zijn.
  • Haal uit de oven en laat zo goed als volledig afkoelen in de vorm, ontvorm dan pas.
    Bewaar de financiers luchtdicht.

Notities

(*) Hazelnootmeel kan je in sommige winkels vinden of bij Koro. Je kan dit ook makkelijk zelf maken door hazelnoten eerst mooi goudbruin te roosteren in de oven of een pan, gebruik gepelde hazelnoten dat is iets makkelijker. Laat dan helemaal afkoelen en vervolgens maal je deze tot meel in een blender. 
Geen zin om dit te maken of geen fan van hazelnoten, dan kan je ook amandelmeel gebruiken wat je wel makkelijk kan vinden. 
(**) Gooi de eigelen zeker niet weg! Daarmee kan je nog een lekkere homemade lemon curd maken of zelf advocaat maken. Of eventueel een rijkelijke omelet. 
Trefwoord beurre noisette, bij de koffie, financiers, gebak, hazelnoten, kersen