Ga terug
De zomer op je bord met deze makkelijke tomatentaart met geitenkaas. Een snelle bladerdeegtaart belegd met opgeklopte geitenkaas en ricotta en heel veel kleurrijke tomaten en kruiden. Ben je geen fan van geitenkaas dan kan je die vervangen door ricotta of feta.

Tomatentaart met geitenkaas

De zomer op je bord met deze makkelijke tomatentaart met geitenkaas. Een snelle bladerdeegtaart belegd met opgeklopte geitenkaas en ricotta en heel veel kleurrijke tomaten en kruiden. Ben je geen fan van geitenkaas dan kan je die vervangen door ricotta of feta.
Gang hapje, Hoofdgerecht
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 3 rode uien
  • 1 el balsamico azijn (optioneel)
  • 125 gr zachte geitenkaas (*)
  • 250 gr ricotta
  • 1/2 + 1/2 tl rozemarijn (gedroogd of vers - fijngehakt)
  • 1 + 1 tl tijm (gedroogd of vers)
  • 1 + 1 tl oregano (gedroogd of vers - fijngehakt-
  • 1 kl honing
  • 1 el citroensap
  • Mix van tomaten
  • Bladerdeeg
  • Peper en zout
  • Olijfolie
  • 1 ei (losgeklopt)
  • Gedroogde ham (optioneel)

Instructies
 

  • Begin met de uien. Pel deze en hak in fijne schijfjes
    Verhit een pan met een royale scheut olijfolie of klontje boter.
    Bak op een middelhoog vuur de uien mooi zacht en lichtjes gekleurd. Roer regelmatig, de ui mag niet te snel te bruin worden. Reken toch op zo'n 8 a 10min alvorens de ui mooi zachti is. Kruid dan met wat zout en eventueel wat balsamico azijn. Roer even en zet even aan de kant.
  • Verwarm de oven voor op 190 graden.
  • Doe de zachte geitenkaas in een blender samen met de ricotta, 1/2tl rozemarijn, 1tl tijm, 1tl oregano, honing, citroensap en wat peper. Mix tot een gladde crème
    Proef en breng eventueel nog meer op smaak met citroensap, peper en eventueel zout.
    TIP! Gebruik je geen geitenkaas maar enkel ricotta, breng dan sowieso wel op smaak met wat zout. De geitenkaas is sowieso al zouter dus dan hoef je geen zout meer toe te voegen.
  • Voor de tomaten, gebruik je gewone klassieke tomaten, snij deze dan in plakjes van zo'n 1mm. Gebruik je kerstomaten, halveer deze dan.
    Het is leuk om een mix van gewone tomaten en (kleurrijke) kerstomaten te gebruiken.
  • Rol het bladerdeeg open en leg meteen op de bakplaat.
    Smeer het deeg in met al de geitenkaas-ricotta crème, blijf wel zo'n 2cm weg van de randen.
    Verdeel over de crème de gekarameliseerde uien.
    Leg hierop de tomaten, je mag de tomaten zeker stapelen. Ook nu laat je de rand weer vrij.
    Wrijf de tomaten bovenaan met wat olijfolie, kruiden met wat peper en zout, 1/2tl rozemarijn, 1tl tijm en 1tl oregano.
    Vouw de randen nu om en wrijf deze in met wat losgeklopt ei.
  • Bak de taart zo'n 25 a 30min in de oven. Het bladerdeeg moet mooi goudbruin gebakken zijn en de tomaten lichtjes geroosterd.
    Serveer direct.

Notities

(*) Gebruik een zachte bijna smeerbare geitenkaas. Geen fan van geitenkaas, dan laat je deze gewoon weg en gebruik je enkel de ricotta. Je zou de ricotta nog extra op smaak kunnen brengen dan met een beetje fijngeraspte Parmezaanse kaas. Eventueel kan je ook feta gebruiken samen met de ricotta. Verbrokkel de feta dan eerst in kleine stukjes en mix dan ook weer samen met de ricotta tot een gladde crème. Aangezien feta iets harder is, zal je iets langer moeten mixen tot een gladde crème. 
Trefwoord bladerdeeg, borrelhapje, geitenkaas, hoofdgerecht, ricotta, snel klaar, tomaten