Op en top zomers deze No bake cheesecake met rabarber en aardbei. Deze gemakkelijke kaastaart die niet wordt gebakken bestaat uit 3 heerlijke laagjes. Het geheim ingrediënt is de homemade confituur van aardbei en rabarber.
Begin met de boter op een zacht vuurtje te smelten.
Ondertussen kan je de bodem en zijkanten van de springvorm bekleden met bakpapier. Hiervoor kan je best de zijkanten even insmeren met wat boter zodat het bakpapier beter blijft kleven.
Doe de koekjes in een blender en maal tot fijne kruimels. Meng deze kruimels met de gesmolten boter. Meng goed tot een ietwat plakkerige massa.Stort dit op de bodem van de springvorm, spreid goed uit zodat de hele bodem mooi egaal bedekt hiermee is. Zet in de koelkast om te laten opstijven.
Kaastaart laagje
Week de blaadjes gelatine in koud water.
Omdat mijn zelfgemaakte confituur stukjes bevatte, heb ik deze eerst tot een gladde massa gemixt. Gebruik je een gelei, dan hoeft dit niet. Verwarm de glad gemixte confituur tot net onder het kookpunt. Haal van het vuur en voeg de uitgeknepen blaadjes gelatine toe. Roer goed zodat deze kunnen oplossen. Laat dit nu afkoelen tot kampertemperatuur. Zet dit niet in de koelkast!
Doe de roomkaas, poedersuiker en zaadjes van de vanillestok, zeste van citroen en citroensap in een mengkom en mix dit los tot een gladde massa. Voeg hier de afgekoelde confituur aan toe en mix opnieuw kort tot een gladde massa. Doe de room in een andere kom en klop deze op tot je de textuur van dikke yoghurt krijgt. Klop vooral niet te lang, anders ga je deze moeilijk kunnen mengen. Doe de opgeklopte room bij het roomkaas mengsel en meng dit kort met een spatel tot een mooie luchtige massa. Meng vooral niet te lang want dit moet luchtig blijven.Schep deze massa boven de opgesteven koekjeskorst, spreid goed uit. Laat zo'n 3h of langer opstijven in de koelkast.
Gelei laagje
Week de blaadjes gelatine in koud water
Opnieuw ga ik nu mijn confituur mixen tot een gladde massa aangezien deze stukjes fruit bevat. Doe gemixte confituur in een kookpotje en verwarm tot net onder het kookpunt. Haal van het vuur en voeg de uitgeknepen blaadjes gelatine toe. Roer goed zodat deze kunnen oplossen. Laat ietwat afkoelen, zet niet in de koelkast! Giet vervolgens over de opgsteven kaastaart zodat de hele bovenkant bedekt is.Laat opnieuw voor zo'n 2h of langer opstijven.
Voor het serveren, ontvorm de kaastaart en werk de taart eventueel af met wat aardbeienSmakelijk!
Notities
Aardbei-Rabarber confituur Belangrijk bij het maken van confituur is de confituursuiker die je gebruikt. Check op de verpakking naar de juiste verhouding. Ik gebruikte de Pec plus van Imperial daar gebruik je een zakje pec plus voor 1kg fruit + 500gr gewone suiker. Omdat ik niet van te zoete confituur hou, heb ik slechts 300gr gewone suiker gebruikt en het resultaat was nog steeds prima. Verder gebruikte ik 500gr aardbeien, 500Gr rabarber, de zaadjes van 1 vanillestok en 2tl fijngeraspte zeste van sinaasappel.
Ik heb de confituur in mijn stoomoven gemaakt. Je doet daarvoor alle ingredienten (aardbeien gehalveerd, rabarber in kleine blokjes, vanillezaadjes, zeste van sinaasappel, Pec plus en gewone suiker) in een ovenschaal of stoomschaal. Stoom alvast 10min daarna roer je heel goed door het fruit zodat ook de suiker kan oplossen en stoom dan nog eens 10min. Dan is confituur klaar en giet je deze in bokaaltjes.