Ga terug
Deze blauwe bessen cake met vlierbloesem is ideaal voor bij de koffie. Een gemakkelijke cake met als geheim ingrediënt zure room en een subtiel vleugje vlierbloesem. Deze blauwe bessen cake wordt afgewerkt met een creme van mascarpone

Blauwe bessen cake met vlierbloesem

Deze blauwe bessen cake met vlierbloesem is ideaal voor bij de koffie. Een gemakkelijke cake met als geheim ingrediënt zure room en een subtiel vleugje vlierbloesem. Deze blauwe bessen cake wordt afgewerkt met een creme van mascarpone
Porties 6

Equipment

  • Springvorm (+/- 22cm)

Ingrediënten
  

Blauwe bessen cake

  • 225 gr boter
  • 300 gr suiker
  • 3 eieren
  • 1 tl zeste van citroen (fijn geraspt)
  • 2 tl vanille extract
  • 2,5 el vlierbloesemsiroop (*)
  • 240 gr zure room
  • 270 gr Zelfrijzende bloem
  • 200 gr blauwe bessen

Mascarpone-zure room crème

  • 250 gr mascarpone
  • 100 gr zure room
  • 1 a 2 el poedersuiker
  • 1 kl vlierbloesemsiroop (optioneel)

Instructies
 

Blauwe bessen cake

  • Begin met het smelten van de boter op een zacht vuurtje.
    Eenmaal gesmolten, haal van het vuur en laat ietwat afkoelen.
  • Verwarm de oven voor op 170 graden.
    Beleg een springvorm of cakevorm met bakpapier. Je kan hiervoor best eerst de zijkanten en bodem goed invetten zo zal het bakpapier beter blijven kleven.
  • Doe de suiker, eitjes, zeste van citroen, vanille extract en vlierbloesemsiroop in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt). Mix dit op hoge snelheid romig en luchtig voor zo'n 5min. Dit mengsel dit verdubbeld te zijn in volume.
    Giet hierbij heel rustig de gesmolten boter, blijf ondertussen mixen. Eenmaal alle boter is toegevoegd, mix nog zeker een minuutje door.
    Zet de mixer op de laagste stand en voeg nu in delen en afwisselende de bloem en zure room toe. Mix nu vooral niet te lang meer, is je deeg mooi gemengd zet de mixer dan uit.
    Voeg de bessen toe en spatel dit kort doorheen het deeg.
    Giet het deeg in de bakvorm en bak de cake mooi gaar en goudbruin in de oven. Reken toch op zo'n 50 a 60min. Check de cake zeker even na zo'n 50min bakken, doe dit met een satéprikker.
  • Als de cake mooi gaar gebakken is, haal uit de oven en laat eerst zo'n 10min afkoelen in de vorm. Ontvorm vervolgens en laat verder volledig afkoelen op een rooster.

Mascarpone-zure room crème

  • Doe de mascarpone en zure room in een mengkom. Mix deze even los tot een gladde crème. Voeg 1el poedersuiker en optioneel ook wat vlierbloesemsiroop toe. Mix opnieuw tot een gladde crème.
    Proef en voeg eventueel nog een beetje poedersuiker toe.
  • Smeer de bovenkant van de afgekoelde cake in met deze crème en werk eventueel af met verse blauwe bessen.
    Smakelijk!

Notities

(*) Je kan ook vlierbloesemlikeur gebruiken. Of kan je geen van beide vinden, kan je ook gewoon citroensap toevoegen.