Ga terug
Deze makkelijke Glutenvrije chocoladecake met kersen is perfect als gezond ontbijt of als voedzaam tussendoortje. Deze cake kan je makkelijk op voorhand al maken zodat je steeds een gezonde snack bij de hand hebt. Qua fruit kan je volop gaan experimenteren zoals frambozen, bessen, appel of peer

Glutenvrije chocoladecake met kersen

Deze makkelijke Glutenvrije chocoladecake met kersen is perfect als gezond ontbijt of als voedzaam tussendoortje. Deze cake kan je makkelijk op voorhand al maken zodat je steeds een gezonde snack bij de hand hebt. Qua fruit kan je volop gaan experimenteren zoals frambozen, bessen, appel of peer
Gang Ontbijt, Tussendoortje
Porties 4

Equipment

  • Cakevorm of muffin/cupcake bakvorm

Ingrediënten
  

  • 170 gr havermeel (*)
  • 100 gr amandelmeel
  • 30 gr cacao (ongezoet)
  • 225 gr yoghurt (**)
  • 70 gr agavesiroop (of maple syrup of honing)
  • 3 eieren
  • 1,5 tl vanille extract
  • 30 gr kokosolie (gesmolten)
  • 200 gr kersen (ontpit & gehalveerd)
  • 3 gr baking soda
  • 1 el citroensap
  • handvol chocolade druppels (optioneel)
  • handvol amandelschaafsel (optioneel)

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 170 graden.
    Vet een cakevorm in en beleg de bodem en 2 zijkanten met bakpapier om de cake makkelijk te kunnen ontvormen.
    Je kan ook een muffin/cupcake bakvorm gebruiken. Is deze van silicone, dan hoef je deze niet in te veten. Gebruik je een metalen vorm, beleg dan met papier bakvormpjes.
  • Meng het havermeel, amandelmeel en cacao. Zet even opzij.
    Doe de yoghurt, agavesiroop, eieren, vanille en gesmolten kokosolie in een mengkom. Mix even los tot een gladde massa.
    Voeg de droge ingrediënten toe en mix tot een mooie gladde massa.
    Voeg er de kersen aan toe en spatel deze onder het deeg.
    Los de baking soda samen met het citroensap op in een apart kommetje. Giet dan bij het deeg en meng dit nog even kort met een spatel.
    Schep het deeg in de bakvorm werk eventueel af met nog wat chocolade druppels en amandelschaafsel.
    Bak de cake voor zo'n 45 a 50min in de oven.
    Check met een satéprikker of de cake gaar is binnenin en haal dan uit de oven.
    TIP! Indien je een muffin of cupcake bakvorm gebruikt, zal je baktijd minder lang zijn. Check dan na zo'n 20 a 25min even of ze gaar zijn binnenin.
  • Laat de cake eerst zo'n 15min afkoelen in de vorm, ontvorm dan voorzichtig en laat verder afkoelen op een rooster.
    Bewaar de cake luchtdicht.

Notities

(*) havermeel maak je snel zelf door havermout fijn te malen tot meel met je blender.
(**) Gebruik een stevige vaste yoghurt zoals griekse yoghurt, kwark of skyr. De yoghurt mag niet te lopend zijn. 
Trefwoord chocolade, chocoladecake, gezond ontbijt, gezond tussendoortje, glutenvrij, kersen, ontbijt, tussendoortje