Ga terug
Uitpakken tijdens de koffie of thee dat doe je met deze citroen madeleines. Deze kleine super makkelijke cakejes worden extra lekker gemaakt door maanzaad en witte chocolade. Met dit recept bak je de lekkerste madeleintjes

Citroen madeleines

Uitpakken tijdens de koffie of thee dat doe je met deze citroen madeleines. Deze kleine super makkelijke cakejes worden extra lekker gemaakt door maanzaad en witte chocolade. Met dit recept bak je de lekkerste madeleintjes
Gang dessert, Tussendoortje
Porties 6

Equipment

  • Madeleine bakvorm (siliconen of metalen)

Ingrediënten
  

  • 80 gr boter
  • 2 eieren
  • 80 gr bruine suiker of cassonade
  • 2 kl honing
  • 1 tl vanille extract
  • 1 el citroensap
  • 2 tl zeste van citroen (fijn geraspt)
  • 150 gr patisseriebloem
  • 3 gr bakpoeder
  • 1,5 kl maanzaad (optioneel)
  • 100 gr witte chocolade (optioneel)

Instructies
 

  • Begin met de boter op een zacht vuurtje te smelten. Eenmaal gesmolten, laat ietwat afkoelen.
  • Doe de eieren, suiker, honing, vanille, citroensap, zeste van citroen, bloem, bakpoeder en maanzaad in een mengkom. Mix dat al even los, dit is een vrij vast mengsel.
    Giet hierbij de gesmolten boter en meng nog even kort tot een glad deeg.
    Laat het deeg 30min ietwat opstijven op kamertemperatuur.
    TIP! Ik heb zodra het deeg klaar was, in een spuitzak geschept en dan laten opstijven. Met een spuitzak kan je het deeg makkelijker in de vormpjes spuiten. Je kan het deeg ook gewoon in de mengkom laten en het deeg met een lepel in de vormpjes scheppen.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
    Spuit of schep het deeg in de vormpjes. Vul ze maar voor zo'n 2/3 aangezien ze nog ietwat zullen rijzen.
    TIP ! Gebruik je een siliconen bakvorm dan hoef je de vormpjes niet in te vetten eerst. Gebruik je een metalen bakvorm, vet deze dan wel eerst goed in.
  • Bak de madeleines mooi goudbruin in de oven voor zo'n 10 a 12min.
    Check met een satéprikker of de cakejes gaar zijn binnenin, haal dan uit de oven.
    Laat ze enkele minuten afkoelen, ontvorm en laat ze verder afkoelen op een rooster
  • Wil je de madeleintjes nog een lekkerder maken, smelt dan wat witte chocolade en drizzle deze over de cakejes.
    Of wil je dat één kant (de kant met de ribbeltjes) helemaal bedekt is met chocolade, wrijf dan de vormpjes in met de gesmolten witte chocolade. Wees niet te zuinig met de chocolade zo krijg je een mooie chocolade schelp. Leg meteen een cakeje in de chocolade in het vormpje (leg met de ribbeltjes in de chocolade). Duw lichtjes aan. De chocolade moet dus nog vloeibaar zijn als je het cakeje in de chocolade legt. Zet even in de diepvries zodat de chocolade kan uitharden. Eenmaal de chocolade is opgesteven, haal uit de diepvries, ontvorm en normaal moet nu je madeleintjes mooi bedekt zijn chocolade.
Trefwoord bakken, bij de koffie, citroen, maanzaad, madeleines, witte chocolade