Met deze ontbijtmuffins met blauwe bessen heb je snel en gemakkelijk een gezond ontbijt of tussendoortje voor je. Deze muffins zijn op basis van havermout en amandelmeel, daardoor zijn ze glutenvrij en ook lactosevrij. Ook gaat er appelmoes bij het deeg, waardoor deze gezonde cakejes nog lekkerder worden.
Muffins/cupcake bakvorm (of een klassieke cakevorm)
Ingrediënten
160grhavermeel(*)
100gramandelmeel
3grbakpoeder
3eieren
225grappelmoes(ongezoet)
40grkokosolie(gesmolten)
1tlvanille extract
1tlzeste van citroen(fijngehakt)
60mlagavesiroop(of maple syrup of honing)
130grblauwe bessen
3grbaking soda
1elcitroensap
Instructies
Begin met je muffin bakvormpjes in te vetten als je een siliconen bakvorm gebruikt.Gebruik je een metalen vorm, beleg dan met papieren vormpjes.Je kan ook een klassieke cakevorm gebruiken, vet deze dan goed in en beleg de bodem en eventueel ook de zijkanten met bakpapier.
Verwarm de oven voor op 170 graden
Meng de droge ingrediënten namelijk havermeel, amandelmeel en bakpoeder. Doe de eieren, appelmoes, gesmolten kokosolie, vanille, zeste van citroen en agavesiroop in een mengkom. Mix dit los tot een gladde massa. Voeg hier de droge ingrediënten aan toe en mix opnieuw goed. Het is normaal dat dit een vrij stevig deeg is.Doe het baking soda en citroensap in een kommetje, zo zal het baking soda worden geactiveerd. Giet dit bij het deeg en meng goed.Als laatste voeg je de blauwe bessen toe en meng nog kort met een spatel.
Verdeel het deeg over de vormpjes, dit gaat het gemakkelijkste met een ijsschepBak de muffins mooi gaar en goudbruin in de oven. Reken op zo'n 30min. Check met een satéprikker of de cakejes gaar zijn binnenin.Laat ze vervolgens 15min afkoelen in de vorm, ontvorm dan en laat verder volledig afkoelen op een rooster.Bewaar ze luchtdichtSmakelijk
Notities
(*) havermeel maak je makkelijk zelf door havermout fijn te malen in je blender