Ga terug
Deze gemakkelijke en gezonde Couscous salade met geroosterde wortelen is ideaal om te serveren bij je volgende barbecue. Een origineel bbq bijgerecht bestaande uit labneh (uitgelekte yoghurt); kruidige couscosu met rozijnjtes en heerlijke gekarameliseerde geroosterde wortelen. Simpel, pure smaken en zo lekker!

Couscous salade met geroosterde wortelen

Deze gemakkelijke en gezonde Couscous salade met geroosterde wortelen is ideaal om te serveren bij je volgende barbecue. Een origineel bbq bijgerecht bestaande uit labneh (uitgelekte yoghurt); kruidige couscosu met rozijnjtes en heerlijke gekarameliseerde geroosterde wortelen. Simpel, pure smaken en zo lekker!
Gang Bijgerecht
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 500 gr Griekse of Turkse yoghurt

Geroosterde wortelen

  • 600 gr wortelen (*)
  • 2 el honing
  • 1 el witte wijnazijn (of citroensap)
  • Zout
  • Olijfolie

Couscous

  • 300 gr parelcouscous (**)
  • 1 klontje boter
  • 40 gr peterselie (fijngehakt)
  • 2 el bieslook (fijngehakt)
  • 1 snuifje komijnpoeder
  • 1/2 citroen (sap)
  • 1 handvol rozijnen
  • 1 granaatappel (pitten)
  • Peper en zout

Instructies
 

  • Ik serveerde labneh bij deze salade. Hiervoor meng je de griekse of turkse yohgurt met een snuifje zout. Leg een schone theedoek in een vergiet of zeef en schep op de doek de yoghurt. Laat zo een nachtje uitlekken. De volgende ochtend is al het vocht uit de yoghurt gelekt en behoud je een stevig mengsel, dit is de labneh.
    TIP ! Je kan ook gewoon de Griekse yoghurt bij de salade serveren zonder te laten uitlekken. Deze zal dan wel iets lopender zijn dan de labneh. Of je kan de wat griekse yoghurt met roomkaas loskloppen, deze zal iets meer de smaak benaderen van labneh.

Geroosterde wortelen

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
    TIP ! Heb je een combi stoomoven, zet deze dan op de combi functie (combi stoom en hetelucht) met weinig of medium stoom/vocht.
  • Schil de wortelen en snij in stukjes of schijven van zo'n 2 a 3cm. Snij ze gelijk voor een gelijke garing. Leg de wortelen op een beklede bakplaat, overgiet met een beetje olijfolie en een snuifje zout.
    Rooster de wortelen alvast voor zo'n 20min. Hussel af en toe door de wortelen. Worden de wortelen iets te bruin, bedek dan met aluminiumfolie
    Meng ondertussen 2el olijfolie met de honing en de azijn. Giet dit mengsel na 20min roosteren over de wortelen en zet nog voor zo'n 10min in de oven.
    Je kan de wortelen zowel lauw als koud serveren bij de couscous.

Couscous

  • Gaar de couscous zoals vermeld op de verpakking.
    Eenmaal ie gaar is, parelcouscous zal je nog moeten afgieten. Voeg dan een klontje boter toe en snuifje zout toe. Meng goed zodat de boter kan smelten. Laat volledig afkoelen
    TIP! Je kan de couscous makkelijk de dag voordien al koken.
  • Meng de couscous met de peterselie, bieslook, komijnpoeder, sap van halve citroen, rozijnen, snuifje peper en de granaatappelpitten.
  • Serveer de couscous met de labneh en de geroosterde wortelen
    Smakelijk

Notities

(*) ik gebruikte kleurrijke regenboogwortels die je tegenwoordig makkelijk in de supermarkt kan vinden. Natuurlijk kan je ook klassieke wortelen gebruiken 
(**) Je kan de parelcouscous ook vervangen door klassieke fijne couscous of door riso/risoni pasta.
 
Trefwoord AEG SteamPro combi stoomoven, barbecue, bbq, bijgerecht, couscous, labneh, salade, vegetarisch, wortelen, yoghurt