Ga terug
Op zoek naar een lekkere gemakkelijke bavaroistaart? Wel dan is deze bavarois met chocolade en bessen zonder ei wat je zoekt. De bodem van de taart bestaat uit koekjes. Voor de bavarois gebruiken we een mix van bessen en Ruby chocolade

Bavarois met chocolade en bessen

Op zoek naar een lekkere gemakkelijke bavaroistaart? Wel dan is deze bavarois met chocolade en bessen zonder ei wat je zoekt. De bodem van de taart bestaat uit koekjes. Voor de bavarois gebruiken we een mix van bessen en Ruby chocolade
5 van 1 stem
Gang dessert
Porties 6

Equipment

  • Springvorm van +/- 20 a 22cm

Ingrediënten
  

Bodem

  • 150 gr droge koekjes (type Maria koekjes) (*)
  • 80 gr boter

Bavarois

  • 300 gr mix van bessen (diepvries) (**)
  • 10 gr blaadjes gelatine (Dr. Oetker)
  • 1 citroen
  • 25 gr suiker
  • 100 gr Ruby chocolade (of witte chocolade)
  • 1 tl vanille extract
  • 450 ml room
  • 1 el poedersuiker

Instructies
 

Bodem

  • Bekleed de bodem als zijkanten van een springvorm met bakpapier.
    Je kan best de zijkanten eerst wat insmeren met boter zo blijft het papier beter kleven.
  • Begin met het maken van de bodem.
    Smelt hiervoor de boter op een zacht vuurtje. Maal de koekjes fijn.
    Meng de gesmolten boter met de koekjeskruimels tot een ietwat plakkerige massa.
    Schep dit in de springvorm, verdeel over de bodem zodat deze mooi egaal bedekt is.
    Laat opstijven in de koelkast terwijl je de bavarois maakt.

Bavarois

  • Je hebt 2 opties met de diepvries bosvruchten.
    1. Je kan deze gewoon op kamertemperatuur laten ontdooien om vervolgens te mixen, door een zeef te halen en het sap op te vangen. Dan haal je de bosvruchten best de avond voordien uit de diepvries zodat ze een nachtje kunnen ontdooien.
    2. Je doet de bevrozen bosvruchten in een kookpotje en zet op een zacht vuurtje. Laat zo'n 20 a 30min zachtjes sudderen tot je een mooie dikke compote hebt. Haal door een zeef en vang het sap op.
  • Week ondertussen de blaadjes gelatine.
  • Doe het opgevangen bessensap (terug) in een kookpotje samen met het sap van 1 citroen en de suiker. Verwarm dit tot onder het kookpunt (niet laten koken). Roer ook even zodat de suiker kan smelten.
    Haal het warme bessensap van het vuur en voeg de uitgeknepen blaadjes gelatine toe. Roer goed zodat ze kunnen oplossen.
    Voeg nu de Ruby chocolade toe samen met het vanille extract. Roer goed zodat de chocolade kan smelten en je een mooi glad egaal mengsel krijgt.
    Laat dit mengsel nu afkoelen tot kamertemperatuur. Laat dit gewoon op kamertemperatuur staan en zet vooral niet in de koelkast want dan gaat de gelatine en chocolade reeds opstijven en dat mag nog niet.
    TIP! Ik gebruikte Ruby Chocolade, deze was reeds in kleine chocoladedruppels die ik niet meer fijn hoefde te hakken. Gebruik je witte chocolade, en is dit een reep, hak deze dan eerst fijn.
  • Wanneer het bessen-chocolade mengsel kamertemperatuur heeft, kan je de room met de poedersuiker gaan opkloppen. Klop deze niet te stijf, maar tot je de textuur hebt van dikke yoghurt.
    Schep de opgeklopte room bij het bessen-chocolade mengsel en meng dit met een spatel tot een mooie luchtige massa.
    Giet deze bavarois over de opgesteven koekjesbodem. Laat minstens 3 a 4h (of nachtje) opstijven in de koelkast
  • Voor het serveren, verwijder je de springvorm.
    Decoreer de taart met verse bessen & eventueel kan je rondom de zijkanten nog koekjes schikken. Ik gebruikt hiervoor de amandelbrood koekjes van Jules Destrooper
    Smakelijk

Notities

(*) Je kan echt eender welk droog koekje gebruiken voor de bodem. Als afwerking van de taart gebruikte ik de amandelbrood koekjes van Jules Destrooper, deze zou je ook kunnen fijnmalen voor de bodem. Echter vind ik die koekjes zo lekker dat ik het zonde vind om ze fijn te malen. 
(**) ik gebruikte gewoon een zak diepvries bosvruchten hiervoor. Je zou ook enkel frambozen of enkel bramen hiervoor kunnen gebruiken. 
Trefwoord bavarois, bessen, chocolade, dessert, ruby chocolade, taart