Ga terug
Deze glutenvrije pistache koekjes gevuld met jam zijn het ideale gezonde en voedzame tussendoortje of ook ideaal voor bij de koffie. Een healthy versie van de bekende jamkoekjes of thumbprint koekjes dat ook nog eens 100% vegan is. Dit recept is op basis van havermout en pistachenoten.

Pistache koekjes

Deze glutenvrije pistache koekjes gevuld met jam zijn het ideale gezonde en voedzame tussendoortje of ook ideaal voor bij de koffie. Een healthy versie van de bekende jamkoekjes of thumbprint koekjes dat ook nog eens 100% vegan is. Dit recept is op basis van havermout en pistachenoten.
Gang Tussendoortje
Porties 6

Ingrediƫnten
  

  • 100 gr pistachenoten (ongezouten en gepeld)
  • 100 gr havermout
  • 1/4 tl kardemompoeder (*)
  • 1 snuifje zout
  • 3 el kokosolie (gesmolten)
  • 2 el maple syrup (of agave siroop of honing)
  • 1/2 tl zeste van citroen (fijn geraspt)
  • Jam / confituur / compote

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 170 graden.
    Beleg een bakplaat met bakpapier
  • Begin met het fijnmalen van de pistachenoten. Doe in een mengkom.
    Maal ook de havermout fijn tot meel. Doe in dezelfde mengkom samen met het kardemompoeder en snuifje zout.
    Voeg er de gesmolten kokosolie, maple syrup en zeste van citroen bij. Meng goed tot een ietwat plakkerig deeg waar je balletjes van kan rollen.
  • Neem ongeveer 1,5el a 2el van het deeg en rol er balletjes van. Je zal er wat moet kneden alvorens je er mooie balletjes van kan rollen. Duw deze ook een beetje platter tussen je handen zodat je een soort van burgertje krijgt. Het kan zijn dat de randen ietwat zullen openbreken, dat is normaal. Leg deze op de beklede bakplaat.
    TIP! Brokkelt het deeg toch nog te hard, voeg nog een extra halve a volle eetlepel gesmolten kokosolie toe.
  • Bak de koekjes alvast zo'n 8 a 10min in de oven.
    Haal dan uit de oven en maak dan met behulp van de achterkant van een klein lepeltje een kuiltje in het midden van het koekje. Doe dit voorzichtig zodat het koekje niet zal scheuren.
    Lepel in elk kuiltje een beetje jam of confituur.
    Zet terug in de oven en bak nog eens voor zo'n 8 a 10min.
  • Haal de koekjes dan uit de oven, ze zullen nog heel wak zijn.
    Laat ze volledig afkoelen op de bakplaat. Daarna kan je ze op een rooster leggen om ietwat uit te harden maar dit zijn sowieso zachte koekjes.
    Smakelijk

Notities

(*) geen fan van kardemom of niet in huis? Vervang dan door wat vanille extract
Trefwoord gezond tussendoortje, glutenvrij, havermout, pistachenoten, tussendoortje, vegan