Gezond ontbijten met cake? Dat kan perfect met deze voedzaam en gemakkelijk te maken ontbijtcake met kersen. Een glutenvrije cake op basis van havermout en amandelmeel extra lekker gemaakt met kersen.
250grkersen(bokaaltje - op siroop - uitgelekt gewicht)
200grPlattekaas (of kwark of griekse yoghurt)
3eieren
30gragavesiroop(of honing of maple syrup)
1tlzeste van citroen
1citroen(sap)
1tlvanille extract
150grhavermeel(*)
100gramandelmeel(of poeder)
3grbaking soda
3grbakpoeder
handvol amandelschaafsel
Instructies
Begin met de kersen/krieken goed te laten uitlekken. Ik depte ze zelfs wat droog met wat keukenpapier.
Verwarm de oven voor op 170 graden.Vet een cakevorm wat in en beleg de bodem en eventueel ook de zijkanten met bakpapier. Als je een siliconen vorm gebruikt dan hoeft dit niet.
Doe de plattekaas, eieren, agavesiroop, zeste van citroen, citroensap en vanille extract in een mengkom. Klop dit los tot een mooie egale massa.Voeg het havermeel, amandelmeel, baking soda en bakpoeder toe. Mix goed. Op het laatste voeg je de uitgelekte kersen/krieken toe en spatel dit vluchtig doorheen het deeg.Giet het deeg in de cakevorm, strooi er wat amandelschaafsel over en bak de cake mooi gaar in de oven. Reken toch op zo'n 50 a 60min baktijd. Als de cake bovenaan iets te bruin wordt, dek dan af met wat aluminiumfolie.
Eenmaal gebakken, haal de ontbijtcake uit de oven en laat eerst zo'n 15min afkoelen in de bakvorm. Ontvorm dan en laat verder volledig afkoelen op een rooster. Bewaar de cake luchtdicht.Smakelijk
Notities
(*) havermeel maak je makkelijk zelf door havermoutvlokken fijn te malen in een blender