Ga terug
Gemakkelijk, snel klaar, weinig werk, pittig en bomvol smaak ... dat is deze wortelsoep met harissa. De wortelen gaan we niet koken maar roosteren in de oven, eenmaal garen mixen we dit tot een gladde romige soep in een blender met wat sinaasappel.

Wortelsoep met harissa

Gemakkelijk, snel klaar, weinig werk, pittig en bomvol smaak ... dat is deze wortelsoep met harissa. De wortelen gaan we niet koken maar roosteren in de oven, eenmaal garen mixen we dit tot een gladde romige soep in een blender met wat sinaasappel.
Gang Soep
Porties 6

Ingrediënten
  

  • 600 gr wortelen
  • 1 ui
  • 2 teentjes look
  • 1 tl harissa (*)
  • 1,2 l bouillon (kip of groente)
  • 1 sinaasappel
  • Zout
  • Olijfolie
  • Room - Melk of kokosmelk (om af te werken)

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
    Ik gebruikte de combi functie stoom en hetelucht van mijn AEG SteamPro combi stoomoven.
  • Schil de wortelen en snij in kleinere blokjes, dit hoeft niet super fijn of klein te zijn. Zorg wel dat stukjes gelijk zijn voor een gelijke garing. Doe de wortelen in een ovenschaal.
    Pel de ui en look en hak fijn. Doe bij de wortelen samen met de harissa, zout en een royale scheut olijfolie. Meng goed.
    Zet in de oven bak/rooster de wortelen tot deze mooi gaar zijn binnenin en lichtjes bruin aan de buitenkant. Hussel af en toe door de groenten. Door de combi functie van mijn oven gaat dit perfect, reken op zo'n 30min. Heb je geen 30min, hou de wortelen dan in de gaten. Als deze beginnen te kleuren maar nog niet gaar zijn binnenin, dek de schaal dan af met aluminiumfolie.
  • Als de wortelen gaar zijn, schep de groenten dan in een blender of foodprocessor. Giet er de bouillon (begin met 1l) bij en mix tot een gladde romige soep. Vind je de soep iets te dik, voeg nog een beetje bouillon toe samen met het sap van een halve sinaasappel.
    Proef van de soep en breng nog verder op smaak met wat zou en eventueel nog wat sinaasappelsap.
  • Je kan de soep zo serveren of met een scheutje room of kokosmelk.
    Je kan ook de room opkloppen of wat melk opschuimen om een cappuccino effect te creëeren.
    Smakelijk

Notities

(*) ik gebruikte de harissa kruiden van Mill & Mortar. Dit zijn droge kruiden en je hebt er niet veel van nodig. Heb je deze niet in huis, kan je ook harissa van de supermarkt gebruiken, deze heeft de textuur van tomatenpuree. Hiervan ga je iets meer moeten gebruiken namelijk 1 a 1,5el. 
Trefwoord gezond, harissa, soep, vegetarisch, wortelen