Ga terug
Heerlijke en gemakkelijk te maken comfort food, dat is deze hartige bladerdeegtaart met gehaktballetjes. Onder dat krokante laagje bladerdeeg zal je een hele resem groentjes vinden zoals aardpeer, prei, champignons en pastinaak in een snelle saus met een vleugje dragon.

Hartige bladerdeegtaart met gehaktballetjes

Heerlijke en gemakkelijk te maken comfort food, dat is deze hartige bladerdeegtaart met gehaktballetjes. Onder dat krokante laagje bladerdeeg zal je een hele resem groentjes vinden zoals aardpeer, prei, champignons en pastinaak in een snelle saus met een vleugje dragon. Een eenvoudig doordeweeks recept dat je op voorhand kan maken.
Gang Hoofdgerecht
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 400 gr gehaktballetjes (*)
  • 2 preien
  • 200 gr champignons
  • 1 pastinaak
  • 250 gr aardperen
  • 2 teentjes look
  • 55 gr bloem
  • 500 ml bouillon (kip of groente)
  • 250 ml room
  • 1,5 tl dragon (gedroogd)
  • 1 citroen
  • 50 gr Parmezaanse kaas (fijn geraspt)
  • 1 vel bladerdeeg
  • 1 ei
  • Olijfolie
  • Peper en zout

Instructies
 

  • Gebruik je reeds voorgegaarde gehaktballetjes/soepballetjes, dan voeg je deze pas toe als de saus klaar is.
    Gebruik je zelf gerolde gehaktballetjes (zie receptje bij de notities hieronder) dan dien je deze eerst te rollen. Rol ze niet te groot.
    Verhit vervolgens een ruime stoofpot met een scheut olijfolie en bak de gehaktballetjes mooi goudbruin langs alle kanten. Ze hoeven nog niet volledig gaar te zijn. Schep uit de pan en zet even opzij.
  • Was de preien en hak ze fijn.
    Maak de champignons proper en snij ze in dunne plakjes.
    Schil de pastinaak en aardperen en snij in kleine blokjes.
    Pel de teentjes look en hak fijn.
  • Doe opnieuw een scheutje olijfolie in dezelfde stoofpot en verhit deze. Je hoeft deze niet eerst proper te maken.
    Doe de prei en champignons in de stoofpot en bak deze mooi aan. Roer regelmatig zodat de prei niet bruin kan worden. Reken op zo'n 5min.
    Voeg vervolgens de pastinaak en aardperen toe en laat nog eens 5min mee bakken. Roer regelmatig.
    Strooi er vervolgens de bloem over, roer goed voor zo'n minuutje. Giet er de bouillon en room over. Roer goed en breng zachtjes aan de kook. Voeg nu ook de balletjes toe. Laat vervolgens zo'n 8min zachtjes sudderen.
    Haal van het vuur en voeg de dragon, kaas, een beetje citroensap en wat peper en zout toe. Roer goed.
    Laat ietwat afkoelen. Of volledig.
    TIP! Dit kan je makkelijk 1 a 2 dagen op voorhand al maken en in de koelkast bewaren.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden
    Doe de vulling in een ovenschaal en beleg met het bladerdeeg. Snij het overtollige deeg weg. Wrijf het deeg in met wat losgeklopt ei.
    Bak mooi goudbruin in de oven voor zo'n 20 a 25min.
    Serveer direct
    Smakelijk

Notities

(*) Gehaktballetjes
> Wil je voor de snelle optie gaan. Koop dan reeds voorgegaarde gehaktballetjes/soepballetjes in de supermark of bij de slager.
> Ofwel meng je 400gr gehakt met 1 ei, 3el paneermeel, peper en zout. Rol er kleine gehaktballetjes van. 
Trefwoord Aardpeer, bladerdeeg, champignons, doordeweeks recept, gehaktballetjes, meal preppen, pastinaak, prei