Ga terug
Deze chocoladetaart met koffie is gewoon te lekker! Heerlijk van smaak en zo gemakkelijk om te maken. De taart bestaat uit opgeklopte chocolade ganache met koffielikeur en een simpele chocolade botercrème op basis van banketbakkersroom.

Chocoladetaart met koffie

Deze chocoladetaart met koffie is gewoon te lekker! Heerlijk van smaak en zo gemakkelijk om te maken. De taart bestaat uit opgeklopte chocolade ganache met koffielikeur en een simpele chocolade botercrème op basis van banketbakkersroom.
Gang dessert
Porties 6

Equipment

  • Spuitzak met spuitmondjes
  • handmixer

Ingrediënten
  

  • 1 taartbodem (zie notities)
  • krokante koekjes

Chocolade botercrème

  • 125 gr pure chocolade
  • 450 ml melk
  • 50 ml koffielikeur (bailey's, Amarulla)
  • 92 gr suiker
  • 8 gr vanillesuiker
  • 2 eidooiers
  • 45 gr maizena
  • 300 gr boter (op kamertemperatuur)
  • 75 gr poedersuiker

Opgeklopte ganache met koffie

  • 2 gr gelatine blaadjes (ik gebruik Dr. Oetker)
  • 56 gr melk chocolade
  • 210 gr room (35% vet )
  • 45 gr koffielikeur (**)
  • 1 tl oploskoffie

Instructies
 

Chocolade botercrème

  • Hak de chocolade in kleine stukjes en doe in een kom. Zet even opzij.
  • Doe 400ml melk en de koffielikeur in een kookpotje en breng zachtje aan de kook.
    Doe de resterende 50ml melk, suiker, vanillesuiker en eidooiers in een kom en kluts dit goed los. Voeg nu de maizena toe en roer nog even goed tot een glad papje.
    Als de melk kookt, giet je hiervan de helft over het koude maizena papje. Roer goed los en giet nu alles in het kookpotje. Breng dit nu al roerend aan de kook. Je zal zien dat de pudding zal beginnen indikken, blijf wel roeren zodat ie zeker niet kan aanbranden. Laat de pudding zeker 1min zachtjes doorkoken. Giet vervolgens de pudding over de stukjes chocolade, roer goed zodat de chocolade kan smelten en je een mooie gladde pudding krijgt. Leg meteen een vel plasticfolie direct op de pudding zodat deze elkaar raken waardoor er geen vel zal ontstaan.
    Laat de pudding een nachtje op kamertemperatuur staan alvorens de botercrème af te werken.
  • De volgende dag, mix je de chocolade banketbakkersroom even los met een handmixer tot deze mooi glad is (max. 1min.).
    Doe vervolgens de zachte boter en de poedersuiker in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt). Klop deze mooi romig en wit. Schraap af en toe de zijkanten los en reken toch zeker op 10min alvorens de boter mooi wit is geworden.
    Voeg dan de chocolade banketbakkersroom toe en mix nog even kort tot je een mooie gladde crème verkrijgt. Schep dan in een spuitzak met spuitmondje en leg nog even kort in de koelkast om op te stijven. Natuurlijk moet je de botercrème nog kunnen spuiten
    TIP !! Het kan zijn eenmaal je de banketbakkersroom toevoegt aan de botercrème dat deze zal gaan schiften door een temperatuurverschil. Boter heeft namelijk niet veel verschil nodig om te gaan schiften. Panikeer niet! Scroll even naar boven en je zal daar mijn ultieme tip met haardroger vinden.

Opgeklopte ganache met koffie

  • Begin met de gelatine te weken in koud water.
    Breek de chocolade in kleine stukjes en doe in een kom.
  • Doe de room, koffielikeur en de oploskoffie in een kookpotje en breng rustig tot aan het kookpunt. Haal dan van het vuur en voeg de uitgewrongen gelatine toe. Roer goed en giet dit warme mengsel over de stukjes chocolade. Roer goed zodat de chocolade kan smelten en je een mooi glad mengsel krijgt. Dit is vrij lopend en dat is normaal.
    Leg meteen een vel plasticfolie direct op de room zodat deze elkaar raken waardoor er geen vel zal ontstaan. Zet in de koelkast voor een nachtje.
  • De volgende dag klop je met een handmixer de ganache tot een romige massa (textuur van yoghurt). Schep in een spuitzak met spuitmondje en laat nog eens 20min opstijven in de koelkast.

Afwerking

  • Spuit nu afwisselend toefjes in de taartbodem tot deze mooi gevuld is.
    Werk af met verkruimelde krokante koekjes.
    Bewaar koel.
    Smakelijk

Notities

Tip voor de taartkorst :
> Koop de taartbodem van Jos Poell bij AH
> Koop taartdeeg/zanddeeg in de winkel en bak deze af
> Maak dit no-fail taartdeeg 
Wil je geen koffielikeur gebruiken :
> In de botercrème: vervang door melk en eventueel een theelepel oploskoffie
> In de ganache > vervang door room en eventueel een theelepel oploskoffie extra
Trefwoord banketbakkersroom, bij de koffie, botercrème, chocolade, chocoladetaart, dessert, ganache, koffielikeur, taart