Ga terug
Deze koektaart met cremeux en meringue is er eentje dat je gewoon gemaakt moet hebben. Een lekkere krokante koekjes laag gevuld met een sinaasappel cremeux afgewerkt met Italiaanse meringue.

Koektaart met cremeux & meringue

Deze koektaart met cremeux en meringue is er eentje dat je gewoon gemaakt moet hebben. Een lekkere krokante koekjes laag gevuld met een sinaasappel cremeux afgewerkt met Italiaanse meringue.
Gang dessert
Porties 4

Equipment

  • Uitsteekvorm
  • Spuitzakkken met spuitmondjes
  • Suikerthermometer

Ingrediënten
  

Koekjeslaag

  • 120 gr patisseriebloem
  • 50 gr poedersuiker
  • 20 gr amandelmeel
  • 1/4 tl zeste van citroen (fijngeraspt)
  • 75 gr boter (koud)
  • 1 ei (losgeklopt

Sinaasappel cremeux

  • 3 gr gelatine (in blaadjes +/- 1,5 blaadjes van Dr.Oetker)
  • 50 ml sinaasappelsap
  • 1 sinaasappel (zeste)
  • 1 citroen (zeste)
  • 45 gr suiker
  • 1 ei
  • 75 gr boter (in blokjes)

Italiaanse meringue

  • 90 gr eiwit (+/- 2,5 ei)
  • 200 gr suiker
  • 50 ml water

Instructies
 

Koekjeslaag

  • Doe de bloem met het amandelmeel en poedersuiker in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt) en meng even.
    Voeg de blokjes koude boter toe en meng tot je kleine kruimels hebt.
    Begin met 1el losgeklopt ei toe te voegen. Laat even mengen, blijft het deeg nog wat droog voeg nog 1el toe tot je een mooie deegbal krijgt. Voeg niet te veel ei toe, het duurt namelijk even alvorens je resultaat ziet.
    Verpak de deegbal in plasticfolie en laat minstens 30min of langer opstijven in de koelkast.
  • Beleg alvast een bakplaat met bakpapier. Gebruik best een bakplaat die in de diepvries past.
  • Rol na het opstijven het deeg uit op een bebloemd oppervlak of rol uit op bakpapier. Rol uit tot een dikte van zo'n 3mm. 
    Steek 2 vormen uit met je uitsteekvorm en leg op de beklede bakplaat.
    Laat 10min opstijven in de diepvries.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
    Bak de koekvormen zo'n 10 a 12min (afhankelijk van de grootte) tot deze mooi goudbruin gebakken zijn. Laat even afkoelen, leg dan op een rooster en laat zo verder volledig afkoelen

Cremeux

  • Week alvast de gelatine in koud water.
    Kluts het ei los in een kommetje.
    Doe de boter in een ander kommetje
  • Doe het sinaasappelsap in een kookpotje.
    Rasp de schil van de sinaasappel en citroen, dit dient heel fijn te zijn. Rasp enkel de schil en niet het witte gedeelte eronder.
    Doe ook de rasp bij het sinaasappelsap samen met de suiker en breng rustig aan de kook.
    Als dit eenmaal kookt, giet je deze al roerend door het losgeklopte ei. Roer goed los en doe alles nu terug in het kookpotje. Verwarm al roerend tot deze begint in te dikken en te binden, heb je een suikerthermometer dan dient dit mengsel 85 graden te zijn.
    Haal van het vuur, voeg de uitgeknepen blaadjes gelatine toe. Roer goed zodat deze kan smelten. Giet dit mengsel over de boter en roer goed zodat deze kan smelten en je een mooi gladde cremeux krijgt. Doe de cremeux alvast in een spuitzak met spuitmondje. Laat volledig afkoelen en opstijven op kamertemperatuur.
    TIP : Je kan deze cremeux ook op voorhand maken en bewaren in de koelkast (in de spuitzak). Wanneer je deze gaat gebruiken, haal dan zo'n 20 a 30min op voorhand uit de koelkast zodat je deze makkelijk kan spuiten.

Italiaanse meringue

    Trefwoord cremeux, dessert, italiaanse Meringue, koekjes, meringue, sinaasappel