Ga terug
Een frisse citroentaart, dat smaakt altijd. Een gemakkelijke en snel te maken taart om tijdens een winterse dag van te genieten. Je kan deze citroentaart afwerken met typische meringue of met gepofte blauwe bessen

Citroentaart

Een frisse citroentaart, dat smaakt altijd. Een gemakkelijke en snel te maken taart om tijdens een winterse dag van te genieten. Je kan deze citroentaart afwerken met typische meringue of met gepofte blauwe bessen
Gang dessert
Porties 6

Equipment

  • Taartvorm van 22cm

Ingrediƫnten
  

Taartdeeg

  • 120 gr patisseriebloem
  • 50 gr poedersuiker
  • 20 gr amandelmeel
  • 75 gr koude boter (in kleine blokjes)
  • 1 ei (losgeklopt)

Citroenvulling

  • 250 ml room
  • 2 eieren
  • 3 eigelen
  • 110 gr suiker
  • 2 tl zeste van citroen (fijn geraspt)
  • 2 citroenen (sap)
  • 1/2 tl vanille essence

Blauwe bessen

  • 250 gr blauwe bessen
  • 2 el suiker
  • 1/2 citroen (sap)

Instructies
 

Korst

  • Doe de bloem met het amandelmeel en poedersuiker in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt) en meng even.
    Voeg de blokjes koude boter toe en meng tot je kleine kruimels hebt.
    Begin met 1el losgeklopt ei toe te voegen. Laat even mengen, blijft het deeg nog wat droog voeg nog 1el toe tot je een mooie deegbal krijgt. Voeg niet te vluk ei toe, het duurt namelijk even alvorens je resultaat ziet
    Verpak de deegbal in plasticfolie en laat minstens 30min of langer opstijven in de koelkast.
  • Rol na het opstijven het deeg uit op een bebloemd oppervlak of rol uit op bakpapier. Rol uit tot een dikte van zo'n 3mm.
    Als je het deeg uitrolt op bakpapier dan is het iets makkelijker om het deeg in de taarvorm te leggen. Duw het deeg goed in de vorm en snij het overtollige deeg weg.
    Prik met een vork enkele kleine gaatjes in de bodem van het deeg. Zet de taarvorm voor zo'n 10min in de diepvries
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
    We gaan de korst eerst blind bakken. Bakpapier op/in de korst leggen en opvullen met bakbonen of rijst/linzen.
    Bak de taart 15min blind, verwijder daarna de bakbonen en bakpapier en bak nog eens zo'n 10min tot de korst mooi goudbruin begint te kleuren.
    Laat dan even afkoelen, terwijl kan je de citroenvulling maken.

Citroenvulling

  • Doe alle ingredienten voor de citroenvulling in een mengkom en mix even los tot een gladde massa.
  • Verlaag de oventemperatuur naar 120 graden (hetelucht), giet de vulling in de taartkorst en bak de taart zo'n 45 a 50min. Tot de vulling ietwat steviger is maar toch nog wat wak aanvoelt, deze zal tijdens het afkoelen harder worden.

Blauwe bessen

  • Doe de blauwe bessen, suiker en en citroensap in een kookpotje en zet op een middelhoog vuur. Roer af en toe zodat de suiker kan smelten. Laat zo'n 5 a 6min sudderen tot de blauwe bessen zachtjes beginnen open te poffen.
    Haal van het vuur en laat afkoelen. Je kan de bessen lauw of koud serveren bij de taart, lauw vind ik persoonlijk lekkerder.
  • Serveer de taart met de blauwe bessen en eventueel wat opgeklopte room
    Smakelijk
Trefwoord bakken, blauwe bessen, citroen, citroentaart, dessert, taart