Ga terug
Christmas is coming en deze eenvoudige duo van zalmtartaar is het ideale voorgerecht voor op je kerstmenu. Een receptje dat je makkelijk op voorhand kan maken. De tartaar bevat gerookte zalm en gepocheerde zalm op smaak gebracht met zure room en mayonaise.

Duo van zalmtartaar

Christmas is coming en deze eenvoudige duo van zalmtartaar is het ideale voorgerecht voor op je kerstmenu tijdens het kerstdiner. Een snel makkelijk receptje dat je makkelijk op voorhand kan maken. De tartaar bevat gerookte zalm en gepocheerde zalm op smaak gebracht met zure room en mayonaise.
Gang voorgerecht
Porties 4

Equipment

  • Optioneel : dresseerring

Ingrediƫnten
  

Zalmtartaar

  • 400 gr verse zalmfilets
  • 1 citroen
  • 400 gr gerookte zalm
  • 1 sjalot
  • 1/3 komkommer
  • 2 tl dille (fijngehakt)
  • 1 el zure augurkjes (fijngehakt)
  • 1 a 2 el zure room
  • 1 a 2 el mayonaise
  • Peper en zout

Crostini

  • 1/3 stokbrood (of gewone sneetjes brood)
  • takjes tijm
  • peper en zout
  • olijfolie

Instructies
 

Zalmtartaar

  • Verhit een kookpot met water, genoeg water zodat de zalmfilet net kan onderstaan. Breng op smaak met snuifje zout en wat citroensap.
    Als het water kookt, zet je het vuur zacht en leg je voorzichtig de zalmfilet in het water. Laat zo'n 8 a 10min pocheren (afhankelijk van de dikte & grootte), zorg dat het water niet meer kookt. Haal vervolgens de vis uit het water, laat uitlekken en volledig afkoelen.
    Eenmaal volledig afgekoeld, pluk of snij de zalm in kleinere stukjes.
  • Maak ondertussen de crostini.
    Verwarm de oven voor op 180 graden en beleg een bakplaat met bakpapier.
    Snij het stokbrood in flinterdunne sneetjes en leg deze op het bakpapier.
    Wrijf de sneetjes in met wat olijfolie en strooi er wat blaadjes tijm, peper en zout over.
    Bak de sneetjes in de oven tot deze mooi goudbruin zijn (ongeveer 10 a 12min).
    Laat vervolgens volledig afkoelen.
  • Snij ondertussen de gerookte zalm in kleine stukjes.
    Pel de sjalot en hak fijn.
    Verwijder de zaadjes van de komkommer en hak in fijne blokjes.
    Meng de stukjes gepocheerde zalm voorzichtig met de gerookte zalm, sjalot, komkommer, dille, augurkjes. Meng dit kort.
    Voeg vervolgens 1el zure room en 1el mayonaise toe. Meng kort. Wil je de tartaar is smeuiger dan kan je nog wat extra zure room en mayonaise toevoegen. Breng verder op smaak met wat peper en zout.
    Serveer de zalmtartaar met nog extra plakjes citroen en de crostini.
    Smakelijk
Trefwoord feestdagen, feestmenu, gerookte zalm, kerstmenu, kerstmis, lekker en eenvoudig, mayonaise, meal preppen, zalm, zure room