Ga terug
Heerlijke huisgemaakte brioche broodjes met pudding, perfect voor bij het ontbijt of de brunch. De brood bolletjes worden opgevuld met een heerlijke vanillepudding en wat vruchtencompote.

Brioche broodjes met pudding

Heerlijke huisgemaakte brioche broodjes met pudding, perfect voor bij het ontbijt of de brunch. De brood bolletjes worden opgevuld met een heerlijke vanillepudding en wat vruchtencompote.
Gang brunch, dessert, Ontbijt
Porties 6

Equipment

  • Muffin/Cupcake bakvorm

Ingrediënten
  

Banketbakkersroom

  • 500 ml melk
  • 1 vanillestok
  • 6 eigelen
  • 90 gr suiker
  • 20 gr maizena
  • 15 gr bloem
  • Veenbessencompote of confituur

Briochedeeg

  • 2 el boter
  • 125 ml melk
  • 300 gr bloem (om brood te bakken)
  • 15 gr droge gist
  • 1 el suiker
  • 1/2 tl zout
  • 1 tl kaneel
  • 1 ei + 1 extra

Instructies
 

Banketbakkersroom

  • Doe de melk in een ruime kookpot.
    Snij de vanillestok overlangs door en schraap de zaadjes uit.
    Doe de zaadjes bij de melk en doe ook de vanillestok bij de melk. Breng zachtjes tot net aan het kookpunt (niet laten koken).
  • Doe ondertussen de eigelen in een mengkom (van bijvoorbeeld je keukenmachine) en mix al even los.
    Doe hierbij de suiker en mix tot een bleke luchtige massa
    Voeg hierbij de maizena en bloem en meng nog even.
    Giet bij dit mengsel een beetje van de hete melk en laat even mengen.
    Doe dit mengsel bij de rest van de hete melk en roer nu heel goed op een zacht vuur tot een mooie dikke pudding.
    Haal de vanillestok uit de pudding. Giet de pudding in een ovenschaal en bedek meteen met keukenfolie.
    Zo zal er geen vel op de pudding komen.
    Laat de pudding eerst afkoelen tot kamertemperatuur en zet vervolgens in de koelkast.

Briochebroodjes

  • Smelt de boter, eenmaal gesmolten haal van het vuur en giet er de melk bij. 
    Roer even en zet opzij.
  • Meng de suiker met het gist in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt).
    Voeg hier de bloem en zout aan toe. Meng kort.  
  • Voeg het boter-melk mengsel toe samen met het ei. Laat de machine het deeg voor 5min kneden tot een mooie deegbal. Na 5min kneden met de machine, ga je het deeg zelf kneden met de hand voor zo'n 3 a 4min. Laat de machine het deeg nog eens zo'n 3 a 4min kneden, gevolgd door weer 3 a 4min met de hand en als laatste nog eens 3 a 4min met de machine voor een mooi elastisch deeg.
    TIP > Je kan de machine ook zo'n 10 a 12min het deeg laten kneden tot deze mooi elastisch is. Ik vind persoonlijk het beste resultaat een mix van met de hand kneden en door de machine laten kneden. 
    Leg de deegbal in een ingevette diepe kom. Dek af met een vochtige handdoek en zet op een tochtvrije plaats voor 1h.

Samenstelling

  • Vet alvast de muffin/cupcake bakvorm in met wat boter
  • Haal de banketbakkersroom uit de koelkast en roer deze goed los tot een mooie gladde pudding.
  • Rol het deeg uit op een bebloemd oppervlak tot een rechthoekige vorm van zo'n 30x35cm
  • Smeer het deeg in met de banketbakkersroom. Je zal niet alle pudding gebruiken, de rest kan je apart bij de broodjes serveren.
  • Rol het deeg nu stevig op, rol vanaf de langste kant.
    Snij plakjes/rolletjes van zo'n 5cm en leg deze in de muffin/cupcakebakvorm met één van de snijkant naar boven.
    Dek de bakvorm nog eens af met een handdoek en laat opnieuw 45min rijzen op een tochtvrije warme plaats.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Na het rijzen van zo'n 45min, kluts je het resterende ei los en wrijf er de broodjes bovenaan mee in.
    Duw nu met de achterkant van je lepel in het midden van elk broodje zodat er een klein kuiltje ontstaat. Doe hierin een klein lepeltje confituur of compote.
    Bak de broodjes mooi goudbruin voor zo'n 20 a 25min.
    Haal uit de oven, laat ze ietwat afkoelen en serveer ze.
    Je kan ze ook koud serveren, maar ze zijn op hun best als ze nog wat lauw zijn.
    Smakelijk
Trefwoord briochedeeg, broodpudding, brunch, dessert, ontbijt, veenbessen