Go Back

Kerststronk

Een kerststronk of kerstbûche, het hoort bij de kerstmis en de feestdagen. Meestal een opgerolde biscuit gevuld met een lekkere crème. Dit recept is een heel eenvoudig en makkelijk recept dat je makkelijk op voorhand kan maken afgewerkt met de typische Gingerbread koekjes. Wat dit recept zo simpel maakt, we gaan de biscuit niet oprollen maar stapelen.
Gang dessert
Porties 6

Equipment

  • 1 of 2 Rechthoekige cakevormen
  • Koekjesuitstekers
  • Glitters & strooisel
  • Spuitzak met spuitmondje

Ingrediënten
  

Gingerbread koekjes

  • 115 gr boter (op kamertemperatuur)
  • 160 gr kandijsuiker
  • 160 gr kandijsiroop
  • 1 ei
  • 1 el gingerbread of speculaaskruiden
  • 300 gr bloem

Biscuit

  • 200 gr suiker
  • 5 eieren
  • 1+1 tl vanille essence
  • 200 gr zelfrijzende bloem
  • 800 ml room 40% Inex
  • 3 el poedersuiker
  • 1 ananas (rijp)
  • 1 mango
  • 15 passievruchten

Instructies
 

Gingerbread koekjes

  • Doe de margarine/boter in een mengkom (van je keukenmachine als je die hebt) samen met de kandijsuiker en kandijstroop.
    Mix mooi glad en luchtig.
    Voeg het ei toe en mix weer goed.
    Meng de bloem met de kruiden en voeg in porties toe aan het deeg.
    Meng tot een stevig ietwat plakkerig deeg.
    Verpak het deeg in plasticfolie en laat een paar uur of een nachtje opstijven.
  • Verwarm de oven voor op 170 graden.
    Beleg een bakplaat met bakpapier.
    Neem ongeveer 1/3 van het deeg en rol uit op een bebloemd werkoppervlak. Steek vormpjes uit en leg op de bakplaat. 
    Je kan de koekjes het best in porties bakken, je gaat ze niet allemaal op een bakplaat kunnen leggen.
    De koekjes zullen tijdens het bakken amper uitzetten.
    Bak de koekjes zo’n 15min in de oven, haal uit de oven, ze zullen nog heel wak en zacht zijn.
    Tijdens het afkoelen zullen ze hard worden.
    Eenmaal volledig afgekoeld, bewaar luchtdicht.

Biscuit

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
    Vet en bebloem je cakevorm(en).
  • Klop de eieren, suiker en 1tl vanille schuimig. Het volume dient te "verviervoudigen" Vervolgens voegen we (gezeefde) zelfrijzende bloem toe.
    Meng dit kort anders zal je er alle lucht uithalen.
    Giet het deeg in een ingevette & bebloemde cakevorm(en) en bak deze mooi goudbruin en gaar in de oven.
    Eenmaal gebakken, laat volledig afkoelen.
    Je kan deze het best de dag voordien al bakken zodat ie goed stevig is.

Samenstellen van kerststronk

  • We gaan eerst de biscuits horizontaal in 2 gelijke delen snijden.
    Je kan best eerst de bovenkant wat egaal bijsnijden.
    Vervolgens gaan we de Inex room opkloppen met poedersuiker, wat vanille essence en zeste van citroen. De room moet stevig opgeklopt zijn maar ook niet te ver zodat ie boter wordt.
    Schil de ananas en mango en snij in kleine blokjes.
  • Leg een eerste plak biscuit op je serveerbord, lepel er wat passievruchtpulp over gevolgd door een laagje opgeklopte room.
    Verdeel hierover wat plakjes fruit en leg hierop opnieuw een plak biscuit en doe dezelfde stappen. De bovenste laag is gewoon een plak biscuit, leg hierop geen fruit meer.
    Smeer nu heel de stronk in met de room. Dit hoeft geen dikke laag te zijn. Zorg dat er een gelijke egale laag overzit en dat de gaatjes dicht zijn. Zet alvast 15min in de koelkast.
  • Vervolgens smeer je de stronk nogmaals in met een laagje slagroom zodat je de biscuit niet meer kan zien. Zorg dat je nog wat room over hebt om toefjes te spuiten.
    Bewaar de stronk op een koele plaats maar niet in de ijskast
  • Voor het serveren, werk je de stronk af met de gingerbread koekjes.
    > De koekjes kan je op voorhand alvast decoreren met glitters
    > Leg de gingerbread koekjes pas voor het serveren op de stronk anders zullen ze te wak worden.
    Spuit nog wat toefjes opgeklopte room op de stronk, nog wat glitters en parels en je kan serveren.
    Smakelijk !
Trefwoord biscuit, dessert, feestdagen, feestmenu, fruit, kerstdessert, kerstmenu, kerstrecept, slagroom