Ga terug
Christmas is coming en deze filodeeg hapjes met tonijn zijn ideaal voor met de komende feestdagen of voor bij de borrel. Een borrelhapje bestaande uit aardappel, tonijn, erwtjes en curry madras als smaakmaker. Daarbij komt nog een simpel yoghurt-chili dipsaus. Eenvoudig, simpel en op voorhand te maken.

Filodeeg hapjes met tonijn

Christmas is coming en deze filodeeg hapjes met tonijn zijn ideaal voor met de komende feestdagen of voor bij de borrel. Een borrelhapje bestaande uit aardappel, tonijn, erwtjes en curry madras als smaakmaker. Daarbij komt nog een simpel yoghurt-chili dipsaus. Eenvoudig, simpel en op voorhand te maken.
Porties 5

Ingrediƫnten
  

Filodeeg hapjes

  • 200 gr aardappelen (gebruik bloemige)
  • 1 sjalot
  • 1,5 kl curry madras poeder
  • 150 gr tonijn (uit blik - uitgelekt)
  • 1 kl citroensap
  • 100 gr erwten (diepvries)
  • 1 pak filodeeg
  • Peper en zout
  • Zonnebloem of maisolie

Dipsausje

  • 4 el griekse yoghurt
  • 1 kl mayonaise
  • 1 el chilisaus (sriracha, sambal oelek, ...)

Instructies
 

Filodeeg hapjes

  • Belangrijk !! Gebruik je filodeeg uit de diepvries, laat deze dan op tijd ontdooien.
  • Schil de aardappelen, snij in blokjes en kook ze gaar in licht gezouten water.
    Eenmaal gaar, giet af en stamp tot puree. Breng lichtjes op smaak met peper en zout. Zet even opzij.
  • Pel de sjalot en hak fijn.
    Verhit een stoofpotje met een scheut olie en stoof hierin de sjalot mooi glazig voor zo'n 5min. Roer regelmatig zodat de sjalot niet bruin wordt.
    Voeg vervolgens de curry madras toe, roer even los en laat deze 1min mee bakken.
    Haal van het vuur en voeg de puree, tonijn en citroensap toe. Meng goed.
    Doe de erwten in een vergiet of zeef en overgiet met kokend water. Spoel daarna met koud water. Laat de erwten even uitlekken en voeg dan toe aan het puree-tonijn mengsel.
    Laat dit mengsel volledig afkoelen alvorens de rolletjes te maken.
  • Snij het filodeeg in de helft of in drie repen, reken op een afmeting van zo'n 10x15cm.
    Zet ook een kommetje met olie klaar
    Heel belangrijk als je met filodeeg werkt, leg ook 2 vochtige handdoeken klaar. Filodeeg droogt namelijk heel snel uit. De eerste om over de onverwerkte plakjes deeg te leggen en de tweede om over de opgerolde hapjes te leggen.
    Neem een veel filodeeg met de kortste kant naar je toe, wrijf de randen goed in met olie, lepel onderaan het deeg zo'n 1el van de vulling. Vouw nu dicht zoals een loempia. Wrijf het rolletje nog in met wat olie en leg op een bakplaat of bord. Leg hierover een vochtige handdoek.
    Eenmaal gerold kan je ze makkelijk (afgedekt) even bewaren in de koelkast.
  • Voor de dipsaus.
    Hiervoor meng je alle ingredienten en bewaar in de koelkast
  • Verwarm de oven voor op 190 graden, bak de filodeeg hapjes mooi goudbruin in de oven voor zo'n 15min.
    Serveer direct met de dipsaus
    Smakelijk