Ga terug
Christmas is coming en deze tarte tatin met ui is het perfecte hapje om je kerstmenu te starten. Kleine hartige taartjes met ook in deze versie een lekkere karamel, zachte uien en krokant bladerdeeg. Een eenvoudig recept waar je weinig werk mee hebt en makkelijk op voorhand kan maken.

Tarte Tatin met ui

Christmas is coming en deze tarte tatin met ui is het perfecte hapje om je kerstmenu te starten. Kleine hartige taartjes met ook in deze versie een lekkere karamel, zachte uien en krokant bladerdeeg. Een eenvoudig recept waar je weinig werk mee hebt en makkelijk op voorhand kan maken.
5 van 1 stem
Gang Borrelhapje, hapje
Porties 4

Equipment

  • Siliconen Muffin/Cupcake bakvorm

Ingrediënten
  

  • 4 kleine uien (mix van rode en bruine ui)
  • 80 gr bruine suiker
  • 80 gr boter
  • 1 a 2 takjes tijm
  • 1 vel bladerdeeg
  • 1 ei
  • Geitenkaas of feta

Instructies
 

Bereiding met Combi Stoomoven

  • Leg de uien in z'n geheel en ongepeld in een ovenschaal. Zet in de stoomoven op 100 graden voor zo'n 20min.
    Haal uit de oven en laat ietwat afkoelen.
    Pel vervolgens de uien, verwijder het harde gedeeltje aan de bovenkant en onderkant, halveer de uien.
  • Maak de karamel.
    Doe de bruine suiker in een kookpotje samen met een scheut water.
    Zet op een middelhoog vuur en laat zachtjes sudderen tot je een mooi goudbruin karamel krijgt. Voeg de boter toe en laat smelten in de karamel. Roer tot een mooie gladde karamel.
    Verdeel de karamel over de muffin/cupcake bakvormpjes.
    Strooi in elke vormpje enkel blaadjes tijm.
    Leg nu in elk vormpje een gehalveerde ui met het snijvlak in de karamel.
  • Verwarm de oven voor op combi functie met 25% vocht (of de functie met het minste % vocht) op 175 graden.
  • Snij ronde vormpjes uit het bladerdeeg, de rondjes dienen iets groter te zijn dan de vormpjes.
    Leg op elke ui een bladerdeeg rondje en duw wat aan.
    Kluts het ei los en wrijf het deeg in.
    Bak de tarte tatins mooi goudbruin voor zo'n 25 a 30min.
    TIP !! Check de Tips & Vragen hoe je deze tarte tatins makkelijk kan meal preppen.
  • Eenmaal gebakken, laat 5min afkoelen en ontvorm dan voorzichtig.
    Strooi over elk taartje wat geitenkaas of feta en serveer direct
    Smakelijk

Bereiding met klassieke hetelucht oven

  • Pel de uien en snij in plakken van zo'n 1,5 a 2cm dikte.
    Maak de karamel.
    Doe de bruine suiker in een kookpotje samen met een scheut water. 
    Zet op een middelhoog vuur en laat zachtjes sudderen tot je een mooi goudbruin karamel krijgt. Voeg de boter toe en laat smelten in de karamel. Roer tot een mooie gladde karamel.
    Voeg de plakjes ui voorzichtig toe aan de karamel en laat nog kort mee garen in de karamel.
  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Verdeel de karamel over de muffin/cupcake bakvormpjes. 
    Strooi in elke vormpje enkel blaadjes tijm.
    Leg nu in elk vormpje een gehalveerde ui met het snijvlak in de karamel. 
    Snij ronde vormpjes uit het bladerdeeg, de rondjes dienen iets groter te zijn dan de vormpjes. 
    Leg op elke ui een bladerdeeg rondje en duw wat aan.
    Kluts het ei los en wrijf het deeg in
  • Bak de tarte tatins mooi goudbruin voor zo'n 25 a 30min.
    TIP !! Check de Tips & Vragen hoe je deze tarte tatins makkelijk kan meal preppen.
  • Eenmaal gebakken, laat 5min afkoelen en ontvorm dan voorzichtig.
    Strooi over elk taartje wat geitenkaas of feta en serveer direct
    Smakelijk 
Trefwoord bladerdeeg, borrelhapje, feestdagen, feestmenu, hapje, karamel, kerstmenu, kerstmis, lekker en eenvoudig, ui