Ga terug
Christmas is coming en.dit gemakkelijk varkensgebraad met spek en mosterd is het perfecte gerecht voor op je kerstmenu. Een lekker sappig gebraad uit de oven met een lekker stroop-mosterdsaus. Dit feestelijk gerechtje wordt helemaal compleet met geroosterde wortelen en gevulde appeltjes en veenbessen.

Varkensgebraad met spek en mosterd

Christmas is coming en dit gemakkelijk varkensgebraad met spek en mosterd is het perfecte gerecht voor op je kerstmenu en kerstdiner. Een lekker sappig gebraad uit de oven met een lekker stroop-mosterdsaus. Dit feestelijk gerechtje wordt helemaal compleet met geroosterde wortelen en gevulde appeltjes en veenbessen.
Gang Hoofdgerecht
Porties 4

Equipment

  • Optioneel : Vleesthermometer

Ingrediënten
  

Varkensgebraad

  • 2 uien
  • 250 gr champignons
  • 2 teentjes look
  • 1 appel
  • 500 gr krieltjes
  • 1kg varkensgebraad
  • 2+2 el mosterd (Dijon mosterd of graantjesmosterd)
  • 12 a 15 plakjes spek (dunne plakjes)
  • 2 tl venkelzaadjes
  • 1 el salie (gedroogd)
  • 2 el stroop
  • 2 takjes tijm
  • 250 ml appelcider (*)
  • 250 ml bouillon (kip of rund)
  • 150 ml room
  • Peper en zout
  • Olijfolie

Geroosterde wortelen en gevulde appeltjes

  • 1 bussel wortelen
  • 3 takjes tijm
  • 2 takjes rozemarijn
  • 1 el honing
  • 4 appels
  • boter
  • veenbessencompote
  • Olijfolie
  • Peper en zout

Instructies
 

Varkensgebraad

  • Haal het gebraad zo'n 1h op voorhand uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen
  • Verwarm de oven voor op 150 graden.
    TIP > Heb je een combi stoomoven, zet dan op medium vocht.
    Pel de ui en snij in plakjes.
    Snij de champignons in kwartjes of in partjes.
    Pel de teentjes look en hak fijn.
    Schil de appel en snij in kleine blokjes.
    Snij de krieltjes in kwartjes of in dunne plakjes.
  • Kruid het gebraad met peper en zout en wrijf bovenaan in met 2el mosterd.
    Beleg het vlees bovenaan met de plakjes spek.
  • Verhit een ruime stoofpot of braadpan (die ook in de oven kan) met een royale scheut olijfolie.
    Bak het vlees langs alle kanten goudbruin aan. Haal uit de stoofpot en zet even opzij.
    Stoof in dezelfde pan de ui en champignons aan, voeg eventueel nog een scheutje olijfolie toe. Stoof aan voor zo'n 6 a 8min. Roer regelmatig.
    Voeg vervolgens de look, appel, venkelzaadjes en salie toe. Bak nog eens voor zo'n 2min.
    Schep de resterende 2el mosterd en de stroop bij in de pan, roer even los en giet er ook de cider bij. Laat zo'n 3 a 4min inkoken.
    Voeg het takje tijm en de aardappeltjes toe en giet er de bouillon bij. Roer even los.
    Leg het gebraad terug in de stoofpot en duw wat in de saus.
    Zet in de oven voor zo'n 45 a 50min
    TIP ! Heb je geen combi stoomoven, dan kan je de stoofpot best eerst 30 a 35min afdekken met aluminiumfolie
    TIP ! Heb je een vleesthermometer, check dan of deze een kerntemperatuur heeft van zo'n 68 a 69 graden. Dan is het vlees gaar.
  • Eenmaal het gebraad gaar is, haal uit de oven en haal het vlees uit de pan. Dek het vlees af met aluminiumfolie en laat minstens 10min rusten.
    Zet de stoofpot voorzichtig op het vuur. Voeg de room toe en laat nog 1min inkoken.
    Breng de saus verder op smaak met peper en zout.

Geroosterde wortelen & appeltjes met veenbessen

  • Verwijder het loof van de wortelen, schil ze en snij ze in de lengte door.
    Leg ze in een ovenschaal of op een bakplaat. Overgiet met de honing en wat olijfolie. Meng goed. Leg er de takjes tijm en rozemarijn bij. Zet bij in de oven voor zo'n 30 a 35min.
    TIP ! Als je het vlees uit de oven haalt, check dan zeker ook even de worteltjes. Zijn deze nog iets te hard, verhoog de oventemperatuur dan naar 200 graden. De worteltjes mogen wel nog wat bite hebben.
  • Halveer de appelen, verwijder het klokhuis en leg ze in een ovenschotel.
    Leg op elke appel een klein klontje boter en zet bij in de oven voor zo'n 10min.
  • Als het vlees gerust heeft, snij dan in plakken.
    Serveer met de saus, zorg dat je zeker ook wat van de aardappeltjes op het bord schept.
    Leg er de worteltjes bij en de appeltjes gevuld met wat van de veenbessencompote.
    Smakelijk

Notities

(*) Je kan de appelcider vervangen door witte wijn of appelsap. 
 
Trefwoord feestdagen, feestmenu, kerstmenu, kerstmis, mosterd, stroopwafel, varkensgebraad, varkensvlees, veenbessen, wortelen