Ga terug
Christmas is coming en we gaan de vis van het jaar op ons menu zetten! Dit recept voor rogvleugel met saffraansaus blinkt uit in eenvoud en pure smaken. Heel makkelijk om te maken, vraagt weinig werk of tijd en op en top feestelijk. De rog wordt in de recept gepocheerd samen aardappeltjes, prei en champignons.

Rogvleugel met saffraansaus

Christmas is coming en we gaan de vis van het jaar op ons menu zetten! Dit recept voor rogvleugel met saffraansaus blinkt uit in eenvoud en pure smaken. Heel makkelijk om te maken, vraagt weinig werk of tijd en op en top feestelijk. De rog wordt in de recept gepocheerd samen aardappeltjes, prei en champignons.
Gang Hoofdgerecht
Porties 4

Ingrediƫnten
  

  • 350 ml kookroom
  • 1 buisje saffraan
  • 700 gr krieltjes
  • 3 preien
  • 1 sjalot
  • 200 ml witte wijn
  • 150 ml groentebouillon
  • 4 rogvleugels
  • Peper en zout
  • olijfolie

Instructies
 

  • Begin met de room te verwarmen tot net onder het kookpunt.
    Haal van het vuur en voeg de draagjes saffraan toe. Roer en laat minstens 1h of langer "infuseren".
  • Halveer de krieltjes (je hoeft deze niet te schillen)
    Was de preien goed. Snij 2,5 prei in fijne ringetjes (deze gaan we ook stomen). De resterende halve prei gaan we heel fijn snijden (deze gaat mee in de saus).
    Pel de sjalot en hak fijn.
    TIP > Dit kan je ook al makkelijk een paar uur van tevoren doen.
  • Stoom of kook de krieltjes gaar. Reken op zo'n 25 a 30min in de stoomoven.
    Gebruik je een stoomoven, de roggevleugel (kruid deze enkel met wat peper en zout) heeft zo'n 15 a 20min nodig om te garen dus deze kan je gewoon bij in de stoomoven zetten. Daarnaast kan je ook de preiringen de laatste 6min bij in de stoomoven zetten om te garen.
    TIPS > Heb je geen stoomoven, dan kan je de prei ook gewoon in een pan aanstoven.
    TIPS > De roggevleugel kan je ook garen in een klassieke oven als je geen stoomoven hebt. Leg de roggevleugels in een grote ovenschaal en overgiet met zo'n 350ml warme bouillon (vis of groente) en zet voor zo'n 20min in de oven (op 180 graden)
    TIPS > Je kan de roggevleugel ook gewoon pocheren in bouillon op het vuur. Reken op zo'n 10 a 12min. Breng bouillon aan de kook, haal dan van het vuur en voeg de roggevleugels toe. Het visvlees dient mooi wit en stevig zijn en makkelijk van de graat komen.
  • Terwijl alles in de (stoom)oven staat kan je de saus maken.
    Verhit een kookpotje met een royale scheut olijfolie.
    Stoof hierin de sjalot en de fijngehakte prei eerst mooi glazig aan voor zo'n 7 a 8min.
    Blus met de wijn en laat voor de helft inkoken. Dit duurt zo'n 5min.
    Schenk er de bouillon en saffraanroom bij, breng aan de kook en laat ongeveer 5min koken.
    Je kan nu nog even met een staafmixer door de saus gaan om ze glad te krijgen maar dit hoeft niet.
  • Als de aardappelen, vis en prei gaar zijn, kan je gaan serveren.
    Verdeel de aardappeltjes en preiringen over de borden.
    Leg hierop de gare roggevleugels en giet er de saus over.
    Smakelijk !
Trefwoord AEG SteamPro combi stoomoven, feestdagen, kerstmenu, kerstmis, kerstrecept, roggevleugel, rogvleugel, saffraan, saffraansaus, vis