Ga terug

Champignonsoep met rode pesto

Deze heerlijke eenvoudige champignonsoep met rode pesto is het ideaal voorgerecht voor op je kerstmenu. Lekker, licht, snel te maken en je kan de soep de dag voordien al makkelijk maken. De succes elementen voor de feestdagen.
5 van 1 stem
Gang Soep, voorgerecht
Porties 4

Ingrediƫnten
  

Rode Pesto

  • 200 gr zongedroogde tomaten + de olie
  • 200 gr geroosterde paprika (in bokaaltje)
  • 1 teentje look
  • 20 gr basilicum (fijngehakt)
  • 60 gr pijnboompitten (geroosterd)
  • 50 gr Parmezaanse kaas
  • 1/2 tl zeste van citroen
  • Olijfolie
  • Peper en zout

Champignonsoep

  • 2 uien
  • 750 gr Champignon mix (Parijse champignons, Kastanjechampignons, oesterzwammen ... )
  • 1 prei
  • 1 teentje look
  • 1 aardappel (middelgroot)
  • 5 a 6 zongedroogde tomaatjes
  • 1 tl oregano (gedroogd)
  • 1 tl tijm (gedroogd)
  • 1,5 l bouillon (kip of groente)
  • 100 ml room
  • Olijfolie
  • Peper en zout
  • 1/2 citroen
  • 1 klontje boter

Instructies
 

Rode pesto

  • Snij de zongedroogde tomaten, de paprika en het teentje look in kleinere stukjes en doe in een foodprocessor of blender.
    Voeg de basilicum, pijnboompitten, Parmezaanse kaas, zeste van citroen en zo'n 2el van de olie van de zongedroogde tomaten.
    Mix tot een gladde pesto. Als deze nog iets te grof en dik is, voeg nog wat extra olie van de zongedroogde tomaten of olijfolie toe.
    Proef van de pesto en breng verder op smaak met peper, zout en of wat citroensap.
    Bewaar in de koelkast

Champignonsoep

  • Begin met alle groenten eerste te snijden.
    Pel de ui en hak fijn.
    Maak 500gr champignons proper. Zet de resterende 250gr apart (om de soep mee af te werken). De rest hak je in fijne plakjes of kleine stukjes.
    Maak de prei proper en hak fijn.
    Pel het teentje look en hak fijn.
    Schil de aardappel en snij in kleine blokjes.
    Snij de zongedroogde tomaatjes fijn.
  • Verhit een ruime stoofpot of kookpot met een scheut olijfolie
    Stoof hierin de ui eerst mooi glazig voor zo'n 5 a 6min. Roer regelmatig en laat niet bruin worden.
    Voeg vervolgens de champignons, prei en look toe en laat zo'n 3 a 4min mee bakken. Roer regelmatig. Omdat de champignons vrij veel vocht opnemen, zal je misschien nog een scheutje olijfolie moeten toevoegen.
    Schep 4el pesto bij de groenten en laat nog eens 1min mee bakken.
    Voeg de blokjes aardappel, zongedroogde tomaatjes, oregano, tijm en bouillon toe.
    Breng aan de kook en laat zo'n 30min zachtjes sudderen.
  • Mix de soep glad.
    Voeg vervolgens de room toe, roer goed en breng nog even terug aan de kook
    Breng de soep nog wat op smaak met peper en zout indien nodig.

Afwerking

  • Hak de resterende champignons in plakjes of kleinere stukjes.
    Verhit een pan met een klontje boter en bak ze kort goudbruin in de pan.
    Breng ze op smaak met wat peper, zout en een klein beetje citroensap.
    Serveer de soep met de gebakken champignons wat plakjes geroosterd brood.
    Smakelijk!
Trefwoord champignons, champignonsoep, feestdagen, feestmenu, kerstmenu, kerstrecept, rode pesto, snelle recepten, soep