Ga terug
Christmas is coming en daar horen natuurlijk feestrecepten bij. Met deze kaneelbroodjes met veenbessen en marsepein tover je Kerstmis helemaal in huis. Of het nu voor bij het kerstontbijt is, voor bij de brunch, tijdens een gewoon weekend ... met deze kanelbullar ofwel cinnamon rolls scoor je altijd.

Kaneelbroodjes met veenbessen en marsepein

Christmas is coming en daar horen natuurlijk feestrecepten bij. Met deze kaneelbroodjes met veenbessen en marsepein tover je Kerstmis helemaal in huis. Of het nu voor bij het kerstontbijt is, voor bij de brunch, tijdens een gewoon weekend ... met deze kanelbullar ofwel cinnamon rolls scoor je altijd.
Gang brunch, dessert, Ontbijt
Porties 6

Equipment

  • Bakplaat met bakpapier ofwel ronde/vierkante/rechthoekige bakvorm
  • Deegroller

Ingrediënten
  

Briochedeeg

  • 2 el boter
  • 125 ml melk
  • 300 gr bloem (voor brood te bakken)
  • 15 gr droge gist
  • 1 el suiker
  • 1/2 tl zout
  • 1 tl kaneel
  • 1 ei + 1 extra

Vulling

  • 3 el kandijsuiker
  • 150 gr marsepein (*)
  • 100 gr gedroogde veenbessen
  • 40 gr pistachenoten (gepeld - ongezouten)
  • 1 tl zeste van sinaasappel (fijn geraspt)
  • 1 tl kaneel
  • 150 gr poedersuiker
  • 2 a 3 el sinaasappelsap

Instructies
 

Briochedeeg

  • Smelt de boter, eenmaal gesmolten haal van het vuur en giet er de melk bij.
    Roer even en zet opzij.
  • Meng de suiker met het gist in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt).
    Voeg hier de bloem en zout aan toe. Meng kort.  
  • Voeg het boter-melk mengsel toe samen met het ei. Laat de machine het deeg voor 5min kneden tot een mooie deegbal. Na 5min kneden met de machine, ga je het deeg zelf kneden met de hand voor zo'n 3 a 4min. Laat de machine het deeg nog eens zo'n 3 a 4min kneden, gevolgd door weer 3 a 4min met de hand en als laatste nog eens 3 a 4min met de machine voor een mooi elastisch deeg.
    TIP > Je kan de machine ook zo'n 10 a 12min het deeg laten kneden tot deze mooi elastisch is. Ik vind persoonlijk het beste resultaat een mix van met de hand kneden en door de machine laten kneden. 
  • Leg de deegbal in een ingevette diepe kom. Dek af met een vochtige handdoek en zet op een tochtvrije plaats voor 1h.

Rolletjes

  • Beleg een bakplaat met bakpapier.
    Of bekleed een bakvorm met bakpapier.
  • Na een uurtje rijzen, rol je het deeg uit tot een rechthoekige lap.
    Verdeel er de kandijsuiker over gevolgd door fijngeraspte marsepein, gedroogde veenbessen, fijngehakte pistachenoten, zeste van sinaasappel en kaneel.
  • Rol stevig op tot een lange worst.
    Snij deze in plakjes van zo'n 2,5cm en leg ze in de vorm van een kerstboom. De rolletjes dienen echt dicht tegen mekaar te liggen.
    Of leg de rolletjes in een bakvorm, ook hier, leg ze dicht tegen mekaar.
    Nu laat je de broodjes nog eens 45min afgedekt rijzen op een warme plaats.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden
    TIP > Heb je een combi stoomoven, gebruik dan de combi functie met hetelucht en weinig vocht.
    Kluts het resterende ei los, wrijf er de rolletjes mee in.
    Bak de kaneelbroodjes mooi goudbruin in de oven voor zo'n 20 a 25min.
  • Haal de broodjes uit de oven, laat ze zo'n 5min afkoelen.
    Ondertussen kan je de glazuur maken. Meng hiervoor de poedersuiker eerst met 1el sinaasappelsap. Roer goed, in het begin is het vrij droog maar door te roeren wordt het ietwat vloeibaarder. Is het toch toch nog te droog, begin dan mat 1tl sap toe te voegen. De glazuur moet nog vrij dik zijn anders wordt ie te waterachtig.
    Strooi de glazuur over de broodjes en serveer ze warm/lauw
    Smakelijk

Notities

(*) leg de marsepein zo'n 30min in de koelkast. 
Zo is ie goed stevig en kan je hem makkelijker raspen
Trefwoord bakken, bloedsinaasappel, briochedeeg, cinnamon rolls, feestdagen, feestmenu, kaneel, kaneelrolletjes, kerstmis, marsepein