Ga terug
Een plaattaart is altijd scoren. Makkelijk en snel te maken, eindeloos variëren en altijd lekker. Deze plaattaart met peer, venkel en ricotta is de perfecte doordeweekse maaltijd en kan ook als voorgerecht met de feestdagen. De bladerdeegtaart wordt afgewerkt met nog plakjes ham of hou het volledig vegetarisch

Plaattaart met peer, venkel en ricotta

Een plaattaart is altijd scoren. Makkelijk en snel te maken, eindeloos variëren en altijd lekker. Deze plaattaart met peer, venkel en ricotta is de perfecte doordeweekse maaltijd en kan ook als voorgerecht met de feestdagen. De bladerdeegtaart wordt afgewerkt met nog plakjes ham of hou het volledig vegetarisch
Gang Hoofdgerecht, voorgerecht
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 250 gr ricotta
  • 1 + 1 tl (vers) rozemarijn fijngehakt
  • 1/2 tl zeste van citroen
  • 1 peer (Doyenne of Conference)
  • 1 venkel
  • 1 handvol pecannoten
  • 1 vel bladerdeeg
  • 1 ei
  • 12 sneetjes gedroogde ham (Ganda Ham, prosciutto, ...)
  • 2,5 el honing
  • Peper en zout

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Doe de ricotta samen met 1tl fijngehakte rozemarijn, zeste van citroen, peper en zout in een blender/foodprocessor.
    Mix/klop de ricotta romig voor zo'n 2min.
  • Snij de peer in dunne plakjes, je hoeft ze niet schillen.
    Verwijder het buitenste blad van de venkel, snij het harde onderste deel weeg.
    Snij de venkel in dunne plakjes.
    Hak de pecannoten grof
  • Rol het bladerdeeg uit op een beklede bakplaat.
    Wrijf het deeg in met de opgeklopte ricotta. Blijf zo'n 2cm weg van de rand.
    Verdeel hierover de plakjes venkel en peer. Strooi er de pecannoten over.
    Kluts het ei los en wrijf de zijkanten in.
    Bak de plaattaart zo'n 20 a 25min in de oven.
    Leg de laatste 6 a 7min de plakjes gedroogde ham op de taart.
  • Terwijl de plaattaart in de oven staat, kan je de honing zachtjes verwarmen samen de resterende theelepel fijngehakte rozemarijn.
  • Haal de plaattaart uit de oven en strooi er wat van de warme honing over.
    Serveer direct
    Smakelijk
Trefwoord bladerdeeg, champignons, doordeweeks recept, feestdagen, feestmenu, peer, ricotta, venkel, voorgerecht