Ga terug
Nog wat vakantiesferen op tafel toveren met deze heerlijke smaakvolle Provençaalse kip. Een lekker simpel eenpansgerecht dat je makkelijk op voorhand al kan maken. Dit gerechtje zit bomvol groenten, kruiden uit het zuiden en kip.

Provençaalse kip

Nog wat vakantiesferen op tafel toveren met deze heerlijke smaakvolle Provençaalse kip. Een lekker simpel eenpansgerecht dat je makkelijk op voorhand al kan maken. Dit gerechtje zit bomvol groenten, kruiden uit het zuiden en kip.
Gang Hoofdgerecht
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 8 kipdrumsticks (of kipdijfilets)
  • 2 el bloem
  • 1 ui
  • 2 paprika's
  • 2 teentjes look
  • 250 gr kerstomaten
  • 4 stukjes ansjovisfilets
  • 1 tl chilivlokken
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • 1/2 citroen (sap)
  • 200 ml witte wijn (*)
  • 400 ml passata
  • 1,5 tl suiker
  • 1 el dragon (vers of gedroogd)
  • Peper en zout
  • Olijfolie

Instructies
 

  • Pel de ui en hak fijn.
    Pel de teentjes look en hak fijn.
    Verwijder de stelen, zaadjes en zaadlijsten van de paprika's en snij in fijne plakjes.
    Halveer de kerstomaten.
    Snij de ansjovisfilets in kleine stukjes.
    Meng de 2el bloem met wat peper en zout. Haal de kipdrumsticks door de bloem.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
    Verhit een ruime stoofpot (die in de oven kan + deksel) met een scheut olijfolie.
    Bak hierin eerst kort de kip mooi goudbruin aan langs alle kanten. De kip hoeft nog niet gaar te zijn. Gewoon even aankorsten, schep dan uit de pan.
    Stoof vervolgens eerst de ui aan voor zo'n 5min, roer regelmatig en laat niet bruin worden.
    Voeg de paprika toe en laat nog eens zo'n 3min mee stoven. Roer regelmatig.
    Doe dan de fijngehakte look, kerstomaten, ansjovisfilets, chilivlokken, laurierblaadjes en paprikapoeder bij in de stoofpot. Roer goed en laat zo'n 2min mee bakken.
    Giet hierbij het citroensap en de wijn bij en laat een paar minuten inkoken.
    Voeg dan de passata, suiker, dragon en wat peper en zout toe. Roer nog even.
    Leg de kipdrumsticks in de saus, zet het deksel op de stoofpot en zet voor zo'n 50 a 60min in de oven.
    Serveer de Provençaalse kip met rijst, couscous of quinoa.
    Smakelijk
Trefwoord eenpansgerecht, kip, meal preppen, tomaten