Ga terug
De geuren, kleuren en smaken van de herfst in deze heerlijk eenvoudige taart met gepocheerde peren en ricotta. De peren worden gepocheerd in een chai kruidenmix die heerlijk is in combinatie met het krokante taartdeeg en de licht romige vulling op basis van ricotta

Taart met gepocheerde peren en ricotta

De geuren, kleuren en smaken van de herfst in deze heerlijk eenvoudige taart met gepocheerde peren en ricotta. De peren worden gepocheerd in een chai kruidenmix die heerlijk is in combinatie met het krokante taartdeeg en de licht romige vulling op basis van ricotta
Gang dessert
Porties 6

Equipment

  • taartvorm +/- 22cm

Ingrediënten
  

Gepocheerde peren

  • 5 conference peren
  • 480 ml water
  • 240 ml sinaasappelsap (vers)
  • 200 gr suiker
  • 1 vanillestokje
  • 1 kaneelstok
  • 1 steranijs
  • 3 kardemompeulen
  • 2 kruidnagels

Korst en vulling

  • 1 vel taartdeeg
  • 500 gr ricotta
  • 80 gr poedersuiker
  • 1 tl zeste van sinaasappel
  • 1/2 tl vanille essence

Instructies
 

  • Begin met het bakken van het taartdeeg.
    Beleg de taartvorm met het taartdeeg, duw goed aan en verwijder het overtollig deeg.
    Bak het taartdeeg mooi goudbruin in de oven.
    Haal uit de oven en laat volledig afkoelen
  • Voor de gepocheerde peren.
    Schil de peren, laat in z'n geheel, behoudt ook het steeltje en het klokhuis.
    Doe het water, sinaasappelsap, suiker, de zaadjes van de vanillestok (+ de lege vanillestok) en kruiden in een kookpot. Zet op een zacht vuurtje en breng tot net onder het kookpunt, niet laten koken. Roer even zodat de suiker kan oplossen.
    Leg de peren in de zoete "bouillon" en laat ze zo'n 20min zachtjes pocheren. Probeer de peren na zo'n 10min te draaien. Haal na 20min de kookpot van het vuur en laat de peren in de bouillon volledig afkoelen. Zo zullen ze de kruiden rustig kunnen opnemen.
  • Voor de ricotta vulling.
    Doe de ricotta in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt) en klop voor zo'n 2min zodat deze mooi romig en lucht wordt.
    Voeg dan de poedersuiker, zeste van sinaasappel en vanille essence toe. Mix nog even kort tot een mooi gladde vulling.
  • Vlak voor het serveren, vul je de korst met de ricotta en werk af met de gepocheerde peren en wat van de zoete bouillon. De zoete bouillon kan je er ook nog apart bij serveren.
    TIP voor het serveren van de gepocheerde peren > halveer ze, verwijder voorzicht het klokhuis en snij in plakjes.

Notities

TIP kruiden > Geen zin om deze allemaal in huis te halen.
Je kan ook zakjes chai thee gebruiken, leg er 2 in de zoete bouillon 
Trefwoord bakken, chai, dessert, eenvoudige taart, peren, ricotta, taart