Ga terug
Verwacht je aan een heerlijk sappige pistache cake met vijgen, een cakeje om te bakken tijdens de herfst. Het maken van de cake is simpel, snel en super eenvoudig waardoor je in no-time een stukje voor je neus hebt staan met een lekker tasje koffie

Pistache cake met vijgen

Verwacht je aan een heerlijk sappige pistache cake met vijgen, een cakeje om te bakken tijdens de herfst. Het maken van de cake is simpel, snel en super eenvoudig waardoor je in no-time een stukje voor je neus hebt staan met een lekker tasje koffie
Gang dessert
Porties 6

Equipment

  • Cakevorm of springvorm (+/- 20cm)

Ingrediënten
  

Vijgen

  • 4 el honing
  • 1 sinaasappel (sap)
  • 4 a 5 (rijpe) vijgen

Pistache cake

  • 120 gr pistachenoten (ongezout & gepeld)
  • 130 gr zelfrijzende bloem
  • 70 gr boter (op kamertemperatuur)
  • 100 gr bruine suiker (cassonade)
  • 3 eieren
  • 70 ml melk
  • 50 ml zonnebloemolie
  • 1 tl zeste van citroen
  • 1/2 tl zeste van sinaasappel

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
    Beleg de bodem en zijkanten van cakevorm of springvorm met bakpapier.
    Gebruik je een springvorm dan kan je de buitenkant van de springvorm best ook verpakken in aluminiumfolie anders kan het zijn dat de honing er zal uitlopen.
  • Voor de vijgen.
    Doe de honing en sap van de sinaasappel in een kookpotje, breng zachtjes aan de kook en laat zo'n 8 a 10 min zachtjes sudderen tot een dikkere stroop.
    Giet de stroop in de beklede bakvorm.
    Snij de vijgen in plakjes en leg deze met het snijvlak in de stroop. Schik de plakjes zo dat de hele bodem bedekt is. Zet even opzij
  • Doe de pistachenoten in een blender en maal fijn.
    Meng met de bloem en zet even opzij.
    Doe de zachte boter en bruine suiker in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt) en mix romig en luchtig voor een paar minuten.
    Voeg dan één voor één de eieren toe en mix steeds goed tot een mooi glad deeg.
    Doe vervolgens het pistache-bloem mengsel bij het deeg en meng goed.
    Als laatste voeg je de melk, olie, zeste van citroen en sinaasappel toe. Mix nog even goed tot een glad deeg.
    Giet het deeg bovenop de vijgen en strijk goed uit.
    Bak de cake voor zo'n 45 a 50min in de oven. Check met een satéprikker of de cake gaar is binnenin.
    Haal uit de oven, laat zo'n 10min afkoelen alvorens te ontvormen.
    Bij het ontvormen is het belangrijk dat de vijgen naar boven liggen ;-)
    Tip > deze cake is op z'n lekkerst als ie nog wat warm/lauw is
    Smakelijk
Trefwoord bakken, cake, herfst, pistache, vijgen