Go Back
Honing Panna Cotta met vijgen. Het makkelijkste Italiaanse dessertje in een heerlijk simpele versie met honing en vijgen. Ik serveerde de panna cotta in een taartje, feestlijk en toch heel simpel en snel te maken

Honing Panna Cotta met vijgen

Het makkelijkste Italiaanse dessertje in een heerlijk simpele versie met honing en vijgen. Ik serveerde de panna cotta in een taartje, feestlijk en toch heel simpel en snel te maken
Gang dessert
Porties 4

Equipment

  • Optioneel : Halve bollen bakvorm (siliconen) of siliconen muffin/cupcake bakvorm

Ingrediënten
  

Panna cotta

  • 5 blaadjes gelatine
  • 300 ml room
  • 300 ml melk
  • 2 el honing + extra om te serveren
  • 1 vanillestokje
  • 1/2 tl zeste van citroen
  • 4 vijgen
  • 4 tartelettes (optioneel) zie recept bij notities

Instructies
 

  • Week de blaadjes gelatine in koud water
  • Doe de melk, room, honing en zaadjes van de vanillestok in een kookpotje.
    Breng zachtjes aan de kook. Roer af en toe zodat de honing kan oplossen.
    Als dit kookt, haal van het vuur en voeg de uitgeknepen blaadjes gelatine toe.
    Roer goed.
    Giet de panna cotta in glaasjes of de halve bollen bakvorm of muffin/cupcake bakvorm.
    Laat de gelatine minstens 3h of langer opstijven
  • > Serveer je de panna cotta in glaasjes, werk dan af met wat extra honing, partjes vijgen en eventueel wat verkruimelde koekjes.
    > Serveer je de panna cotta in tartelettes (zoals ik heb gedaan), ontvorm ze dan voorzichtig uit de halve bollen bakvorm of muffin/cupcake bakvorm en leg ze in de tartelettes. Werk ze af met wat honing en partjes vijgen.

Notities

Recept voor tartelette :
  • 120gr patisseriebloem
  • 20gr amandelmeel
  • 1 eierdooier
  • 50gr poedersuiker
  • 75gr (koude) margarine/boter (in blokjes)
Extra : tartelette vormpjes
Doe de bloem met het amandelmeel en poedersuiker in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt) en meng even.
Voeg de blokjes koude boter toe en meng tot je kleine kruimels hebt.
Doe hierbij de eierdooier en meng tot een mooi stevig deeg. Als het nog iets te droog aanvoelt, voeg dan een heel klein beetje (1 a 2kl) water toe tot je een mooie deegbal krijgt.
Verpak de deegbal in plasticfolie en laat minstens 30min of langer opstijven in de koelkast.

Rol het deeg uit, je kan dit het best doen tussen 2 vellen bakpapier. Verwijder de bovenste vel bakpapier en leg het deeg in de taartvormpjes.  Duw goed aan zodat de hele taartvormpje bedekt is.
Snij het overtollige deeg weg. 
Prik gaatjes in het deeg.
Zet de taartjes nog eerst 15min in de diepvries om op te stijven.
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Bak de bodem mooi goudbruin en gaar voor zo’n 20 a 25min.
Haal uit de oven en laat zo volledig afkoelen. Tijdens het afkoelen zal de korst hard worden. Ontvorm dan.
TIP > Je kan ook voor dit recept het deeg maken, uitrollen, ronde koekjes uitsteken, bakken, afkoelen en daarop een halve bol Panna Cotta serveren. 
Trefwoord dessert, gemakkelijk dessert, honing, panna cotta, snel dessert, vanillepudding, vijgen