Ga terug
Griekse gehaktballetjes in tomatensaus. Heerlijke en makkelijk te maken griekse gehaktballetjes in tomatensaus, perfect als doordeweeks maaltijd dat je makkelijk kan meal preppen. Een receptje bomvol smaak, kruiden en feta

Griekse gehaktballetjes in tomatensaus

Heerlijke en makkelijk te maken griekse gehaktballetjes in tomatensaus, perfect als doordeweeks maaltijd dat je makkelijk kan meal preppen. Een receptje bomvol smaak, kruiden en feta
5 van 1 stem
Gang Hoofdgerecht
Porties 4

Ingrediƫnten
  

Griekse gehaktballen

  • 500 gr gehakt
  • 1/2 sjalot (fijngehakt)
  • 2 teentjes look (fijngehakt)
  • 10 stukjes zongedroogde tomaten (gebruik semi gedroogde tomaatjes)
  • 1/2 tl oregano
  • 1/2 tl komijnpoeder
  • 1/2 tl zeste van citroen
  • 2 el peterselie (fijngehakt)
  • 2 el munt (fijngehakt - optioneel)
  • 1/2 tl zout
  • 1 ei
  • 50 gr panko/paneermeel
  • 100 gr feta + extra
  • Peper

Tomatensausen

  • 1 ui
  • 2 teentjes look
  • 400 gr tomatenblokjes (blik)
  • 250 gr passata
  • 1 kl oregano
  • 1/2 tl komijnpoeder
  • 1 tl suiker
  • 2 blaadjes laurier
  • Peper en zout

Instructies
 

Griekse gehaktballen

  • Meng het gehakt met de fijngehakte sjalot, look, zongedroogde tomaten (gehalveerd), oregano, komijnpoeder, zeste van citroen, peterselie, munt, zout en snuifje peper.
    (Als je een keukenmachine of foodprocessor hebt, dan kan je deze gebruiken om dit te mengen).
    Voeg het ei en panko toe en meng tot een stevig mengsel. Voelt dit nog iets te nat aan, voeg dan nog wat extra panko toe.
    Voeg op laatste verkruimelde feta (mogen nog grote stukjes tussenzitten) toe en meng nog even kort.
    Rol balletjes van het gehakt. Ik gebruik hiervoor altijd een ijsschepper.
    Laat de balletjes zo'n 30min (of langer) opstijven in de koelkast.
    TIP > Je kan de balletje al makkelijk 's ochtends rollen.
    Terwijl de balletje opstijven in de koelkast, kan je de saus maken.

Tomatensaus

  • Pel de ui en look en hak fijn.
    Verhit een stoofpot (die ook in de oven kan) met scheut olijfolie en stoof hierin de ui eerst mooi glazig voor zo'n 5min. Roer regelmatig zodat de ui niet te bruin wordt.
    Voeg de look toe, roer even en laat 1min mee bakken.
    Voeg de tomatenblokjes, passata, oregano, komijnpoeder, suiker, blaadjes laurier, peper en zout toe. Roer even, breng zachtjes aan de kook en laat zo'n 20 a 30min zachtjes sudderen.
    TIP > Je kan de saus al makkelijk 1 a 2 dagen op voorhand maken en koel bewaren. Zo wordt de saus nog lekkerder
  • Verhit de oven voor op 190 graden.
    Je kan de balletjes nog eerst even aanbakken in een pan maar dit hoeft niet.
    Leg de balletjes in de tomatensaus en zet in de oven. Bak voor zo'n 30 a 40min in de oven tot de balletjes gaar zijn binnenin. Strooi de laatste 10min nog wat extra feta erover.
    Haal uit de oven en serveer direct met wat rijst, couscous of quinoa
    Smakelijk
Trefwoord doordeweeks recept, feta, gehakt, gehaktballen, meal preppen, tomaten, tomatensaus