Ga terug
Platbrood pizza met chorizo, tomaten en ricotta. Een lekker makkelijk recept voor Platbrood pizza met chorizo, tomaten en ricotta. Een eenvoudige pizza ideaal als doordeweekse maaltijd of als hapje voor bij de borrel.

Platbrood pizza met chorizo, tomaten en ricotta

Een lekker makkelijk recept voor Platbrood pizza met chorizo, tomaten en ricotta. Een eenvoudige pizza ideaal als doordeweekse maaltijd of als hapje voor bij de borrel.
Gang hapje, Hoofdgerecht
Porties 4

Ingrediënten
  

Platbrood

  • 250 gr bloem (+ extra)
  • 7 gr gedroogde gist
  • 1 tl zout
  • 1/4 tl suiker
  • 1 kl Italiaanse kruiden (oregano, tijm, rozemarijn, chilivlokken, ...)
  • 180 ml water
  • olie

Platbrood pizza

  • 250 gr ricotta
  • 1 el citroensap
  • 1 tl zeste citroen (fijngeraspt)
  • 2 rode uien
  • 200 gr chorizo
  • 200 gr kerstomaten
  • 2 el harissa (optioneel)
  • Peper en zout
  • Olijfolie

Instructies
 

Platbrood

  • Doe alle ingrediënten in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt). Meng dit al kort.
    Voeg het water toe en laat de machine dit kneden voor zo'n 8 a 10min tot een soepel elastisch deeg.
    Vet een tweede kom in met wat olie en leg hierin de deegbal.
    Zet deze kom afgedekt op een warme tochtvrije plaats.
    (Ondertussen kan je de topping maken)
  • Verhit een (grill) pan zonder vetstof
    Eenmaal het deeg lichtjes is gerezen, verdeel het deeg in 4 (of meerdere) stukken.
    Rol een eerste stuk uit tot een dunne ronde lap. Wrijf de bovenkant wat in met olijfolie en leg met de ingevette kant in de pan. Zo kan je makkelijker de andere kant ook wat inwrijven met olie.
    Bak het platbrood mooi goudbruin langs beide kanten (zo'n 4min per kant)
    Haal uit de pan. Bak de resterende platbroden.

Platbrood pizza

  • Meng de ricotta met het citroensap, zeste van citroen, peper en zout.
    Bewaar in de koelkast
  • Pel de ui en snij in dunne ringen.
    Verhit een pan met een royale scheut olijfolie.
    Stoof hierin de ui voor zo'n 8 a 10min tot deze mooi gekarameliseerd is. Laat deze zachtjes bakken.
    Eenmaal mooi gaar en lichtjes gekarameliseerd, haal van het vuur en kruid met peper en zout.
  • Snij de chorizo in blokjes of plakjes. Bak deze plakjes/blokjes in de pan (zonder vetstof) voor zo'n 5min. Haal van het vuur.
  • Halveer ondertussen de kerstomaten en meng deze met de harissa en snuifje zout.
  • Verwarm de oven voor op 210 graden.
    Beleg een bakplaat met bakpapier
  • Verdeel de ricotta over de platbroden.
    Beleg ze met de tomaatjes, chorizo en gekaramliseerde ui.
    Bak de platbrood pizza's zo'n 5 a 6min in de oven.
    Haal uit de oven en serveer direct
    Smakelijk

Notities

Voor de platbrood pizza's met druiven, ham & ricotta.
* Bereiding platbrood is hetzelfde 
* Beleg de gebakken platbroden met de ricotta, kleine trosjes druiven, een paar plakjes gedroogde ham (Ganda Ham, Prosciutto, ...) en wat van de gekarameliseerde ui. Je kan hier
* Bak voor zo'n 5 a 6min in de oven op 210 graden. De druiven mogen lichtjes beginnen open te barsten. Haal uit de oven, "drizzle" hierover wat honing en serveer direct
Trefwoord chorizo, pizza, platbrood, ricotta, spinazie, tomaten