Ga terug
Watermeloen salade met opgeklopte feta. Een frisse zomerse salade op basis van watermeloen, komkommer en radijsjes geserveerd met romig opgeklopte feta. Een origineel en snel te maken bijgerecht voor bij een barbecue of als hapje met za'atar pita chips

Watermeloen salade met opgeklopte feta

Een frisse zomerse salade op basis van watermeloen, komkommer en radijsjes geserveerd met romig opgeklopte feta. Een origineel en snel te maken bijgerecht voor bij een barbecue of als hapje met za'atar pita chips
Gang Bijgerecht
Porties 4

Ingrediënten
  

Salade

  • 500 gr watermeloen
  • 4 a 5 radijsjes
  • 1/2 komkommer
  • 2 lente-uitjes
  • 100 gr kerstomaten
  • 2 el peterselie (fijngehakt)
  • 200 gr feta
  • 3 el griekse yoghurt
  • Za'atar garnalen en of Za'atar pitabrood (optioneel) (zie notities)

Dressing

  • 4 el granaatappelmelasse (of vervang door balsamico azijn)
  • 2 el citroensap
  • 4 el olijfolie
  • 2 el appelciderazijn (of vervang door gewone azijn)
  • 1 teentje look (fijngehakt)
  • 2 tl sumac (optioneel)
  • Peper en zout

Instructies
 

  • Voor de dressing.
    Meng alle ingredienten, breng op smaak met peper en zout.
    Bewaar koel.
  • Voor de opgeklopte feta.
    Verbrokkel de feta en doe samen met de yoghurt in je blender.
    Mix op hoge snelheid tot een gladde crème. Je zal zo'n 4 a 5min moeten blenden tot je een mooie gladde crème krijgt.
    TIP > Je kan dit al de dag voordien maken en koel bewaren.
  • Voor de salade
    Snij de watermeloen in kleine blokjes.
    Hak de radijsjes fijn.
    Snij de komkommer in kleine fijne blokjes.
    Hak de lente-uitjes fijn.
    Halveer de kerstomaten of snij in kwartjes.
    TIP > Je kan de meloen en groenten al op voorhand versnijden. Meng alles pas vlak voor het serveren.
  • Meng alle ingredienten voor de salade vlak voor het serveren.
    Serveer met de opgeklopte feta en dresssing.

Notities

Voor het za'atar pitabrood :
* 3 pitabroodjes
* 2 el olijfolie
* 1el za'atar
* snuifje zout
Verwarm de oven voor op 200 graden. Snij of knip met een schaar de pitabroodjes in driehoekjes. Leg deze op een beklede bakplaat.
Meng de olijfolie met de za'atar en snuifje zout. Wrijf hiermee de pita driehoekjes in. Bak ze mooi goudbruin in de oven voor zo'n 8 a 10min. Draai ze tijdens het bakken zodat ze langs beide kanten kunnen kleuren. 
Haal uit de oven en laat ietwat of helemaal afkoelen.
Za'atar garnalen :
* 20 scampi's of gamba's (gepeld en schoongemaakt)
* 1el olijfolie
* 1/2tl zeste van citroen (fijngeraspt)
* 1el za'atar
* 1tl gerookt paprikapoeder
* 1 teentje look (fijngehakt)
* Snuifje zout
Meng de olijfolie met de zeste van citroen, za'atar, paprikapoeder, fijngehakt teentje look en snuifje zout. Leg de scampi's in de marinade en laat zo'n 30min (of langer) marineren in de koelkast. Dek goed af.
Steek de scampi's op een satéstokjes (optioneel). Gril of bak de scampi's gaar op de barbecue of (grill)pan.
 
Trefwoord barbecue, doordeweeks recept, feta, gezond recept, klaar in 30min, komkommer, pastasalade, snel klaar, snelle recepten, watermeloen