Ga terug
Galette met asperges en ricotta

Galette met asperges en ricotta

Een heerlijke hartige taart met een vulling op basis van ricotta geserveerd met een frisse asperge salade.
Gang apero, Hoofdgerecht
Porties 4

Ingrediƫnten
  

Galette

  • 300 gr Patisseriebloem
  • 40 gr Parmezaanse kaas fijngeraspt
  • 150 gr boter koud - in blokjes
  • 1/2 tl rozemarijn fijngehakt
  • snuifje zout
  • 1 ei

Ricotta vulling

  • 375 gr ricotta
  • 50 gr rucola grof gehakt
  • 2 lente-uitjes fijngehakt
  • 40 gr Parmezaanse kaas fijngeraspt
  • 3 eieren + 1 extra
  • peper en zout

Lente salade

  • 150 gr doperwten (diepvries)
  • 1/2 bussel groene asperges
  • 1 tl citroensap
  • 1 el olijfolie
  • handvol kervel
  • 1 el fijngehakte peterselie
  • 1 el fijngehakte bieslook
  • Peper en zout

Instructies
 

Galette

  • Doe de bloem, Parmezaanse kaas, blokjes koude boter, fijngehakte rozemarijn, peper en zout in een mengkom van je keukenmachine. Mix/kneed tot fijne fijne kruimels.
    Voeg het ei toe en mix/kneed tot een mooi deegbal. Is het deeg nog wat te droog. Voeg een beetje koud water ( 1 a 2tl) toe.
    Verpak het deeg in plasticfolie en laat 20min opstijven in de koelkast.

Ricotta vulling

  • Doe de ricotta in een blender/foodprocessor samen met de rucola, lente-ui, Parmezaanse kaas, eieren, peper en zout. Mix kort tot alles mooi gemengd is maar er mogen nog stukjes rucola en lente-ui zichtbaar zijn.
  • Verwarm de oven voor op 190 graden.
    Bekleed een bakplaat met bakpapier.
    Bebloem je werkoppervlak. Rol hierop het deeg uit tot een mooi ronde lap (5mm dikte).
    Leg of schuif dan voorzichtig het deeg op de beklede bakplaat.
    Smeer het deeg egaal in met de ricotta vulling, blijf zo'n 6cm weg van de rand.
    Vouw de rand naar binnen.
    Kluts het extra los en wrijf hiermee de randen in.
    Bak de galette zo'n 35 a 40min in de oven tot het deeg en vulling mooi goudbruin en gaar gebakken zijn.

Lente salade

  • Blancheer de erwten in licht gezouten water. Giet af en spoel direct onder koud water.
    Verwijder het harde achterste weg van de asperges. Snij heel dunne plakjes van de asperges, je kan dit het beste doen met een mandoline. Of je kan de groene asperges ook eerst kort blancheren en dan in kleine blokjes snijden.
    Meng de erwten met de asperges, peterselie, bieslook, citroensap, olijfolie, peper en zout. Voeg op het laatste de kervel toe.
    Serveer de galette met de lente salade
    Smakelijk
Trefwoord apero, asperges, bijgerecht, hartige taart, parmezaanse kaas, ricotta