100grmix van fijngehakte groentjes(bloemkool, wortelen, broccoli, ...)
450grkikkererwtenuit blik
65grbloem
35grsesamzaadjes(kort geroosterd in de pan)
1teentjelook
1/2tlkomijnpoeder
8grpeterseliefijngehakt
1 citroen
Olijfolie
peper en zout
Gepekelde ui (zie notities hieronder)
Yoghurtsausje
250grgriekse yoghurt
1/2teentje look(fijngehakt)
2elfijngehakte peterselie
1elfijngehakte bieslook
1elfijngehakte dille
1tlhoning
peper en zout
Instructies
Naanbrood
Doe het lauwwarme water, honing en gist in een mengkom (van je keukenmachine). Roer even los en laat zo'n 10min staan.Voeg dan alle overige ingredienten toe en kneed het deeg zo'n 10min tot je een mooi elastisch deeg hebt. Het is normaal dat het deeg wat plakkerig is. Is nog iets te lopend, voeg nog een beetje extra bloem toe. Dek de kom af met plasticfolie en laat zo'n uurtje rijzen op een warme tochtvrije plaats.
Na het rijzen, kneed de bal nog even door en verdeel dan in zo'n 4 a 6 kleine balletjes. Doe wat bloem op je werkoppervlak en rol elk balletje met behulp van deegrol tot een ronde vorm van zo'n 3 a 5mm dikte.Verhit een pan met een scheutje olijfolie. Bak hierin in porties (afhankelijk van de grootte van je pan en je broodjes) de naanbroodjes mooi goudbruin langs beide kanten (zo'n 3 a 4min per kant). TIP > bak de naanbroodjes pas wanneer de falafels in de oven staan. De broodjes moeten direct na het bakken geserveerd worden. Als je ze terug opwarmt worden ze taai.
Falafels
Spoel de kikkererwten en laat goed uitlekken. Doe de fijngehakte groentjes in een blender samen met de kikkererwten, bloem, sesamzaadjes, gepeld teentje look, komijn, peterselie, peper en zout. Mix tot een glad deeg waar je balletjes van kan rollen. Is dit deeg te droog, voeg een beetje water of olijfolie toe. Is dit deeg te nat, voeg nog wat extra bloem toe. Rol balletjes van het falafeldeeg en leg op een beklede bakplaat. Laat de falafels 10min opstijven in de koelkast.Verwarm de oven voor op 190 graden. Bak de falafels mooi goudbruin in de oven voor zo'n 20min, draai ze na zo'n 10min bakken zodat ze langs beide kanten mooi bruin worden
Maak ondertussen het yoghurtsausje. Meng hiervoor alle ingrediƫnten.Serveer de naanbroodjes met de falafels, het yoghurtsausje en wat gepekelde ui.Smakelijk
Notities
Voor de gepekelde ui :
240ml water
120ml appelazijn
2tl suiker
1 rode ui
1tl Zout
Doe het water, azijn, suiker en zout in een bokaal. Roer goed. Pel de ui, snij in dunne plakjes en doe bij in de bokaal. Roer even. Sluit de bokaal en laat minstens 2h of langer trekken.Je kan dit makkelijk al een paar dagen op voorhand maken. Des te langer op voorhand, des te meer smaak.