Ga terug
Biscuit met rabarber

Biscuit met rabarber

Een heerlijke luchtige biscuit gevuld met een frisse rabarbercompote en een romige mascarponecrème
5 van 1 stem
Gang dessert
Porties 6

Equipment

  • 2 springvormen (+/- 20 a 22cm) of 1 grote vorm
  • Spuitzak met spuitmondje

Ingrediënten
  

Biscuit

  • 7 eieren
  • 1 tl citroensap
  • 300 gr suiker
  • 250 gr zelfrijzende bloem
  • 120 ml zonnebloemolie
  • 180 ml melk
  • 1 tl vanille essence
  • 1 citroen (zeste - fijngeraspt)

Rabarbercompote

  • 300 gr rabarber
  • 150 gr suiker
  • 1 vanillestok
  • 1 kaneelstokje
  • 1 steranijs
  • 1 sinaasappel
  • 1 blaadjes gelatine (ik gebruik Dr. Oetker)

Mascarponecrème

  • 500 gr mascarpone
  • 1 tl fijngeraspte zeste van sinaasappel
  • 1 tl vanille essence
  • 150 gr poedersuiker
  • 150 ml room

Instructies
 

Biscuit

  • Verwarm de oven voor op 165 graden.
    Beleg de bodem van de springvormen met bakpapier. Bekleed ook de zijkanten met bakpapier.
  • Split de eieren.
    Doe de eiwitten in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt) samen met het citroensap en begin te mixen.
    Wanneer dit schuimig begint te worden, voeg dan 100gr suiker rustig toe. Mix op hoge snelheid tot stevige pieken. Zet even opzij.
  • Doe in een tweede mengkom de eigelen, olie, melk, vanille en zeste van citroen. Mix even los. Voeg dan de bloem en resterende 200gr suiker toe en mix goed los.
    Spatel hieronder voorzichtig de opgeklopte eiwitten tot een mooi egaal deeg.
  • Verdeel het deeg over de springvorm(en) en bak de biscuits voor zo'n 30 a 35min in de oven tot deze mooi goudbruin en gaar zijn.
    Check met een satéprikker of ze gaar zijn binnenin.
    Haal uit de oven, laat zo'n 10min afkoelen en ontvorm dan voorzichtig.
    Laat verder volledig afkoelen op een rooster

Rabarbercompote

  • Was de rabarber, snij in stukjes en doe in een kookpotje samen met de suiker, de zaadjes van de vanillestok (+ lege vanillestok), kaneelstok, steranijn, sap van de sinaasappel + zeste van de sinaasappel (hoeft niet superfijn zijn, is makkelijker om te verwijderen na het koken).
    Breng zachtjes aan de kook, roer regelmatig zodat de suiker kan smelten.
    Laat zo'n 20min zachtjes sudderen tot moes.
    Week ondertussen het blaadje gelatine.
    Haal de rabarbercompote van het vuur, verwijder de kruiden en zeste van sinaasappel. Voeg het uitgeknepen blaadje gelatine toe. Meng goed en laat volledig afkoelen.

Mascarponecrème

  • Doe de mascarpone, poedersuiker, vanille en zeste van sinaasappel in een mengkom en klop even mooi los en luchtig. Voeg de room toe en klop mooi stevig op

Voor de samenstelling

  • > Snij eerst je cake(s) bovenaan mooi egaal bij zodat je een glad vlak hebt.
    >Heb je gewerkt met 1 bakvorm, snij dan de cake horizontaal doormidden door zodat je 2 helften hebt. 
    > Neem je eerste cake of eerste cake helft en leg op je serveerbord
    > Doe nu ongeveer 4 grote scheppen van je mascarponecrème in een spuitzak met spuitmondje en spuit de crème rondom de rand. Dat randje zal ervoor zorgen dat je compote van rabarber niet zal uitlopen.Smeer binnenin de compote. Je hoeft niet alle compote te gebruiken, de rest serveer je er gewoon apart bij.
    > Leg hierop je tweede cake/helft en duw wat aan. > Smeer nu heel de cake in met de mascarponecrème. 
    > Zet minstens 30min in de koelkast om op te stijven.
Trefwoord bakken, biscuit, mascarpone, rabarber, taart