Verhit een pan (zonder vetstof).Bak hierin zo'n 5min de kerstomaten tot de schil ietwat bruin begint te kleuren, schud regelmatig met de pan. De tomaten moeten nog hun stevigheid behouden. Haal de pan van het vuur en laat zo'n 5min afkoelen.
Voeg de olijfolie, passata, chilivlokken, gerookt paprikapoeder, suiker, oregano en zout toe.Meng kort en zet de pan terug op het vuur. Breng aan de kook en laat zo'n 15min zachtjes sudderen. Haal van het vuur en zet opzij zodat de saus nog meer smaak kan krijgen.
Gebakken pasta
Pel de ui en hak fijn.Pel de look en hak fijn. Spoel de kikkererwten en laat goed uitlekkenSnij de aubergine in kleine blokjes.
Verhit een ruime hoge pan of stoofpot met 2el olijfolie.Bak hierin de tagliatelle nestjes zo'n 2min per kant tot deze ietwat goudbruin beginnen worden. Schep uit de pan en zet even opzij.Voeg nu eventueel nog een scheutje olijfolie toe aan de pan.Fruit de ui mooi glazig in de pan voor zo'n 5min, roer regelmatig zodat deze niet te bruin wordt. Voeg de look, aubergine en kikkererwten toe en bak nog eens 5min. Roer regelmatig. Omdat de aubergine veel vocht opslorpt, kan je best nog een scheutje olijfolie toevoegen. Giet de bouillon bij in de pan, breng aan de kook en laat zo'n 15min zachtjes sudderen.
Schik dan de gebakken tagliatelle nestjes in de bouillon.Zet het deksel op de pot en laat zo'n 10 a 15min zachtjes sudderen tot de pasta mooi (beet)gaar is en de bouillon is opgenomen.Giet hierover het sap van de citroen. Schep de "smoky" tomatensaus over de pasta en serveer.