Go Back
Wortelcake met witte chocolade

Wortelcake met witte chocolade

Tweede dessertjes in 1 taart, heerlijk kruidige wortelcake met een smeuige frisse witte chocolademousse.
Gang dessert
Porties 6

Equipment

  • Springvorm (+/- 20cm)

Ingrediënten
  

Wortelcake

  • 120 gr zelfrijzende bloem
  • 1/2 tl kaneel
  • 1/4 tl gember (vers geraspt of poeder)
  • 1/4 tl kardemompoeder
  • 200 gr geraspte wortelen
  • 30 ml citroensap
  • 1 ei
  • 70 ml zonnebloemolie
  • 100 gr honing
  • 2 tl zeste van sinaasappel (fijngeraspt)

Witte chocolademousse

  • 3 blaadjes gelatine
  • 300 ml room
  • 200 gr witte chocolade
  • 2 eigelen
  • 2 tl zeste van sinaasappel
  • 2 el sinaasappelsap

Instructies
 

Wortelcake

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
    Beleg de bodem van een springvorm met bakpapier en vet de zijkanten goed in.
  • Meng de bloem met kaneel, gember en kardemompoeder. Zet deze even opzij.
    Doe de geraspte wortelen, citroensap, olie, ei, honing en zeste van sinaasappel in een mengkom (van je keukenmachine als je ze hebt). Mix deze even los.
    Voeg dan de droge ingredienten (bloem & kruiden) toe en mix nog even tot een glad deeg.
    Giet het deeg in de bakvorm en bak de cake zo'n 30 a 35min in de oven.
    Check eerst met een satéprikker of de cake gaar is binnenin.
    Haal uit de oven en laat volledig afkoelen.
  • Eenmaal afgekoeld, snij de cake bovenaan bij zodat je een mooi egale cake hebt.
    Bedek de zijkanten van dezelfde springvorm met bakpapier of plasticfolie.
    Leg de cake opnieuw in de springvorm en zet even opzij.

Voor de witte chocolademousse

  • Week de blaadjes gelatine in koud water. 
    Verhit zo’n 20ml van de room in een kookpotje tot net onder het kookpunt, haal van het vuur en voeg de uitgeknepen gelatine toe. Roer goed. Zet even opzij. 
    Breek de chocolade in kleine stukjes en smelt deze au bain-marie. Eenmaal gesmolten voeg dan de eigelen, zeste van sinaasappel en sinaasappelsap toe en meng goed. Haal van het vuur en voeg de room (20ml met gelatine) toe aan het chocolade-ei mengsel. Roer goed tot een mooie gladde saus. Laat ietwat afkoelen.
    Klop de resterende room stijf op en spatel dit onder het chocolade mengsel.
    Giet dit mengsel bovenop de wortelcake.
    Laat minstens 4h of langer opstijven in de koelkast.
    Decoreer de taart met partjes sinaasappel
Trefwoord bakken, dessert, witte chocolade, wortelcake, wortelen