Ga terug
Ijstaart met bramen

Ijstaart met bramen

Een lekkere simpele ijstaart bestaande uit cake en 2 lagen ijs waar je geen ijsmachine voor nodig hebt.
Gang dessert
Porties 6

Equipment

  • Cakevorm

Ingrediënten
  

Cake

  • 175 gr suiker
  • 175 gr margarine/boter (op kamertemperatuur)
  • 2 eieren
  • 200 gr zelfrijzende bloem
  • 1 tl zeste van citroen
  • 1 el citroensap
  • 1 tl vanille essence
  • 2 el melk

Ijs

  • 300 gr bramen (vers of diepvries) + extra om te decoreren
  • 1 kaneelstok
  • 50 gr suiker
  • 2 el citroensap
  • 397 gr gecondenseerde melk (blik)
  • 550 gr room
  • 1 tl vanille essence

Instructies
 

Cake

  • Verwarm de oven voor op 165 graden.
    Beleg de bodem van de een cakevorm met bakpapier en vet de zijkanten goed in.
  • Doe de zachter boter/margarine en suiker in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt) en mix tot licht en romig voor zo'n 3 a 4min.
    Voeg één voor één de eieren toe en mix steeds goed.
    Voeg de zeste van citroen, citroensap en vanille toe en meng goed.
    Voeg in delen de bloem toe en mix tot een glad deeg. Giet hierbij de melk en meng nog even. Het is normaal dat het deeg aan de vastere/dikkere kant is
    Giet het deeg in de bakvorm en bak mooi goudbruin in de oven voor zo'n 50 a 55min.
    Check met een satéprikker of de cake gaar is binnenin. Haal uit de oven en laat volledig afkoelen.

Ijs

  • Begin met het maken van de compote van bramen.
    Doe de bramen in een kookpotje samen met de kaneelstok, suiker, citroensap en 2el water.
    Breng zachtjes aan de kook. Roer regelmatig zodat de suiker kan oplossen.
    Laat zo'n 15min zachtjes sudderen. Roer regelmatig
    Haal deze compote door een zeef en vang het sap op. Duw goed aan zodat je het meeste sap kan opvangen. Laat het sap volledig afkoelen.
  • Doe de gecondenseerde melk, room en vanille essence in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt) en mix tot je een dikte van yoghurt krijgt.
    Verdeel dit mengsel over 2 kommen.
    Voeg aan 1 kom zo'n 3/4 van het afgekoelde bramensap toe en meng tot een mooie gladde egale massa. Het resterende bramensap, hou je apart om te serveren.
  • Voor de samenstelling
    Neem de cakevorm terug waarin je cake hebt gebakken. Zorg dat heel de binnenkant bedekt is met plasticfolie zodat je de ijstaart er makkelijk kan uithalen na opstijven.
    Snij de cake horizontaal door zodat je twee helften hebt. Ik gebruikte in deze uitvoering slechts 1 helft, de andere kan je gewoon lekker bij de koffie serveren ;-)
    Giet het bramenmengsel in de cakevorm, strijk goed uit zodat heel de bodem bedekt is.
    Giet hierover het andere mengsel van gecondenseerde melk en room. Spreid weer goed uit.
    Leg hierop een helft van de cake (snij de plak cake eventueel wat bij zodat deze in de vorm past). Duw lichtjes aan zodat de vorm mooi gevuld is.
    Zet de ijstaart minstens 6h of nachtje in de diepvries.
  • Haal de ijstaart zo'n 10 a 15min op voorhand uit de diepvries zo kan je hem makkelijker snijden.
    Werk de ijstaart af met extra bramen en serveer er het apart gehouden bramensap bij.
    Smakelijk
Trefwoord bramen, cake, dessert, ijs