Go Back
Madeleines met pistache

Madeleines met pistache

Heerlijke zachte cakejes met crunchy pistachenoten, een subtiele toets van rozenwater gedipt in chocolade
Gang dessert, Tussendoortje

Equipment

  • Madeleine bakvorm of gebruik een cupcake bakvorm

Ingredi├źnten
  

  • 90 gr patisseriebloem
  • 40 gr pistachenoten (gepeld & ongezouten) + extra
  • 1/2 tl bakpoeder
  • 115 gr margarine/boter
  • 2 eieren
  • 100 gr suiker
  • 1/2 tl vanille essence
  • 1/2 tl zeste van citroen
  • 1/2 tl rozenwater (optioneel)
  • 100 gr (Ruby) chocolade

Instructies
 

  • Doe de pistachenoten in een blender en maal fijn.
    Meng de gemalen pistachenoten met de bloem en bakpoeder
  • Smelt de boter/margarine, haal van het vuur en laat ietwat afkoelen.
  • Doe de eieren en suiker in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt).
    Mix voor zo'n 6 a 7min op hoge snelheid tot een bleek en luchtig mengsel.
  • Voeg de vanille essence, zeste van citroen en rozenwater toe en meng nog even kort.
  • Verlaag de snelheid van de keukenmachine en giet hierbij de gesmolten boter/margarine.
    Meng even tot een mooi glad beslag.
  • Voeg het bloem-pistache mengsel toe en meng nog even kort tot een mooi glad beslag.
    Laat het deeg zo'n 30min rusten in de koelkast of frisse plaats
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
    Gebruik je een siliconen bakvorm, dan hoef je deze niet in te vetten.
    Gebruik je een metalen bakvorm, vet deze dan lichtjes in.
  • Vul de vormpjes met het deeg. Vul ze niet bomvol, de cakejes zetten namelijk nog een beetje uit.
  • Bak de madeleintjes zo'n 12 a 15min mooi goudbruin in de oven.
    Check met een sat├ęprikker of de madeleintjes mooi gaar gebakken zijn.
    Haal uit de oven, laat even afkoelen in de bakvorm, ontvorm en laat verder afkoelen op een rooster.
  • Voor de afwerking.
    Smelt de chocolade au bain-marie.
    Maal nog wat extra pistachenoten fijn.
    Dip de afgekoelde madeleintjes voor een deeltje in de gesmolten chocolade.
    Leg de gedipte cakejes op een stuk bakpapier en strooi er meteen wat fijngemalen pistachenoten over. Laat de chocolade uitharden.
    Bewaar de madeleintjes luchtdicht.
    Smakelijk
Trefwoord bakken, cake, chocolade, madeleines, pistache, rozenwater