Ga terug
Groene shakshuka

Groene shakshuka

Een heerlijk Midden-Oosterse bereiding van gepocheerd ei in een pittige saus
Gang Hoofdgerecht
Porties 4

Ingrediƫnten
  

groene saus

  • 250 gr ricotta
  • 70 ml groentebouillon
  • 200 gr spinazie
  • 1 el basilicum (fijngehakt)
  • 2 el kervel (fijngehakt) vers of ontdooid uit de diepvries
  • 1/2 jalepeno
  • 1 teentje look
  • Zout
  • snuifje nootmuskaat

Shakshuka

  • 1/2 venkel
  • 1 prei
  • 2 lente-uitjes
  • 1/2 tl komijnpoeder
  • 1/2 tl korianderpoeder
  • 150 gr spinazie
  • 8 eieren
  • Olijfolie
  • Peper en zout
  • 100 gr erwten (geblancheerd) (optioneel)
  • Platbrood - naanbrood om te serveren

Instructies
 

Voor de groene saus

  • Doe de ricotta, bouillon, spinazie, basilicum, kervel, fijngehakte jalapeno, gepeld teentje look, peper en nootmuskaat in een blender. Mix tot een gladde saus.
    Proef en breng verder op smaak met nog wat zout (en eventueel wat citroensap)
    Zet even opzij.

Voor de shakshuka

  • Snij de venkel in kleine blokjes.
    Was de prei en hak fijn.
    Hak de lente-uitjes fijn.
  • Verhit een ruime pan of stoofpot met een scheut olijfolie.
    Stoof hierin de venkel, prei en lente-uitjes aan voor zo'n 10min. Roer regelmatig zodat de groenten niet bruin worden.
    Voeg het komijnpoeder en korianderpoeder toe, meng goed en laat 2min mee bakken.
    Voeg de spinasie toe en laat slinken.
    Giet hierbij de groene saus, meng goed en en breng tot net onder het kookpunt (niet laten koken).
  • Voor de eitjes te pocheren in de groene saus.
    TIP : Ik vind het handig om de eitjes alvast voorzichtig open te breken in individuele kommetjes. Maar je kan dit ook direct openbreken in de saus.
    Maak 8 kuiltjes in de saus en laat hierin voorzichtig het ei glijden.
    Laat de eieren zo'n 8 a 10min garen. De eidooier dient nog lopend te zijn.
  • Eenmaal de eieren mooi gepocheerd zijn, serveer direct.
    Ik werkte de shakshuka nog af met wat geblancheerde erwtjes.
    Serveer met naanbrood of platbrood
    Smakelijk !
Trefwoord brunch, ontbijt, paasbrunch, recept met ei, shakshuka, vegetarisch