Pel de sjalotten en hak fijn.Pel de look en hak fijn.Maak de champignons proper en en snij in plakjes.Doe de rode pesto, ricotta, bouillon tijm en oregano in een blender en mix tot een gladde saus. Proef en breng verder op smaak met citroensap, peper en zout.
Als je gehaktballetjes gaat toevoegen dan ga je deze eerst moeten bakken.Verhit een ruime stoofpot met een scheut olijfolie. Bak hierin de gehaktballetjes mooi goudbruin en gaar. Schep uit de pot.
Fruit in dezelfde stoofpot (voeg eventueel opnieuw wat olie toe) de sjalot mooi glazig voor zo'n 6 a 7min. Roer regelmatig en laat de sjalot niet bruin worden.Voeg de champignons toe en bak ze voor zo'n 5 a 7min. Ze moeten zacht worden maar nog een beetje bite hebben. Voeg eventueel nog wat extra olijfolie toe indien de stoofpot te droog wordt. Voeg dan de fijngehakte look toe en laat nog een minuutje mee bakken. Giet hierbij de rode pestosaus, breng zachtjes aan de kook en haal dan van het vuur. Voeg nu de gehaktballetjes toe indien je deze gebruikt.TIP !! Deze vulling kan je makkelijk al 1 a 2 dagen op voorhand maken en bewaren in de koelkast
Verwarm de oven voor op 190 graden.Schep de vulling in een taartvorm en bedek met het bladerdeeg. Duw de zijkanten ietwat aan en snij het overtollige deeg weg. Kluts het ei los en wrijf hiermee het bladerdeeg in.Bak de taart voor zo'n 30 a 40min in de oven tot de korst mooi goudbruin is. Smakelijk!